Je keuken duurzamer maken

duurzame keuken

Bijna bij alles wat we tegenwoordig kopen of doen staat duurzaamheid centraal. We proberen hier in ons dagelijks leven steeds meer rekening mee te houden en in je keuken valt wat dat betreft een hoop te halen. Sommige veranderingen komen vanaf hogerhand, zoals het steeds minder aansluiten van huizen op het gasnet. Andere veranderingen kun je echter zelf makkelijk doorvoeren, zeker met enkele tips van experts. Zo heeft Ledwereld België een brede keuze in led verlichting, dat je keuken direct duurzamer maakt, en waardoor je elektriciteitsrekening een stuk lager uit zal vallen.

Led verlichting in de keuken

Door in je plan voor de nieuwe keuken de juiste lampen op de juiste plekken te kiezen, kun je met minder lampen, en dus minder energie, beter licht in huis halen. Uiteraard zijn led lampen de meest energiezuinige keuze, ook in de keuken. Zorg dat de algemene verlichting en werkverlichting boven het aanrecht afzonderlijk aan kunnen, zodat niet altijd alles aan hoeft te staan. Kijk daarnaast of je zowel sfeer- als praktische verlichting kunt installeren.

Aardgasvrij wonen is de nieuwe trend

Vanwege klimaatverandering is aardgasvrij wonen de nieuwe trend. Als je nu nog een gasfornuis koopt, heb je over een paar jaar spijt. Veel nieuwbouwhuizen worden al niet meer aangesloten op het gasnetwerk, omdat dit een enorme druk op het milieu oplevert. Daarnaast ziet een inductiekookplaat er strak uit en is deze makkelijk schoon te maken. De kookplaat geeft snel warmte, maar wordt niet zo heet. Een inductiekookplaat is de zuinigste keuze als het om elektrisch koken gaat. Zeker als stroom in de toekomst ook duurzamer wordt, dan is inductie de beste oplossing voor de toekomst.

Extra stroomdraad naar keuken

Als je van gas overstapt op inductie, moet je wel met een paar zaken rekening houden.

Voor het aansluiten van een inductiekookplaat moet er namelijk een extra stroomdraad naar de keuken worden getrokken en meestal ook extra groepen worden aangelegd in de meterkast. Daarnaast moet jouw aansluiting op het elektriciteitsnet misschien worden verzwaard. 

Een goede ventilatie is erg belangrijk in de keuken

Aangezien er veel vocht vrijkomt in de keuken is het belangrijk om goed te ventileren.

Hierdoor kun je verbrandingsgassen en kookluchtjes sneller het huis uit te krijgen. Een afzuigkap boven de kookplaat is hiervoor de beste oplossing. Kies als het kan voor een afzuigkap die de lucht naar buiten blaast, deze zijn namelijk veel effectiever dan recirculatiekappen. Bovendien wordt dan ook het vocht afgevoerd.