Is het rendement op zonnepanelen hoog genoeg?

Het kan de moeite waard zijn om te investeren in zonnepanelen, helemaal als je kijkt naar de stijgende energieprijzen. Daarbij is het rendement van zonnepanelen een belangrijk voordeel dat meespeelt in deze beslissing. Het is moeilijk om te zeggen hoe hoog het rendement van zonnepanelen is, dat hangt namelijk af van een aantal factoren namelijk; het soort zonnepaneel, de locatie, de temperatuur, de schaduw en de hellingshoek. Het nadenken over zonnepanelen brengt vragen met zich mee, hieronder behandelen we er een paar.

Is er wel voldoende zon in Nederland?

Zonnepanelen zijn prima in staat om te functioneren wanneer er weinig zonlicht aanwezig is of als het erg bewolkt is. Om je een voorbeeld te geven: zonnepanelen in een zonnig gebied als Frankrijk leveren maar anderhalf keer meer energie op dan de zonnepanelen in een vaak bewolkt land als Nederland. De wolken houden namelijk een deel van het zonlicht tegen, het overige zonlicht wordt door de zonnepanelen opgevangen.

Hoeveel energie heb je per jaar nodig?

Gemiddeld gebruikt een gezin in Nederland zo’n 4200 kWh per jaar aan energie. Ieder gezin is natuurlijk anders, wil je precies wat jij uitgeeft aan de energie? Kijk dan op de jaarnota’s van je energieleverancier van de afgelopen jaren, daar kun je precies zien hoe groot jouw eigen energieverbruik is. Wanneer je ervoor kiest om alle energie met zonnepanelen op te gaan wekken, is dat een flinke investering. Daarom kiezen veel mensen er ook voor om de helft van het verbruik af te dekken met zonne-energie.

Kan je overstappen naar een andere energieleverancier?

Het is geen enkel probleem om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je zonnepanelen gaan dan gewoon mee. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een gewone jaarrekening. Je krijgt namelijk een rekening voor het aantal kWh dat dan nog overblijft. Wanneer je ervoor kiest om over te stappen naar een andere leverancier start je weer op nul.