Is een Opstalverzekering noodzakelijk?

opstalverzekering

Iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen krijgt er mee te maken: een hele lijst van zaken waar je je voor moet verzekeren. Eén van die verzekeringen die in dat rijtje voorkomt is de opstalverzekering. Maar is die nu ook echt noodzakelijk?

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet meteen met ja of nee te beantwoorden. Om te beginnen is de opstalverzekering geen wettelijk verplichte verzekering zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering dat wel is. Niet verzekeren van je huis is dus niet strafbaar. Daarnaast is het zo dat de opstalverzekering eigenlijk alleen door de eigenaar van een pand moet worden afgesloten. Bewoners van een huurhuis hoeven dus geen opstalverzekering af te sluiten. Deze is door de verhuurder afgesloten en is daarmee verzekerd tegen zaken als brand-, storm- of waterschade. Alles wat je zelf in een huurhuis hebt aangepast kun je in je inboedelverzekering onderbrengen.

Bij een eigen woning?

Wanneer je een woning wilt kopen zal je in de meeste gevallen een hypotheek af moeten sluiten. Je huis (de ‘opstal’) is daarbij het onderpand voor de hypothecaire lening die door de bank wordt verstrekt. De bank wil immers geen risico lopen dat het onderpand door brand, storm of een inbraak in waarde daalt en stelt daarom als voorwaarde dat er een opstalverzekering is afgesloten. Voordat de overdracht van de woning plaatsvindt controleert de notaris of de opstalverzekering inderdaad is afgesloten. Mocht er zich nu een situatie voordoen waarbij de opstal beschadigd raakt en dus in waarde daalt, dan zorgt de opstalverzekering ervoor dat de schade wordt hersteld, of dat de waarde van de opstal wordt uitgekeerd, wanneer de opstal volledig verloren is gegaan. 

Een goede opstalverzekering vinden

Bij het zoeken naar een goede opstalverzekering heb je meerdere opties tot je beschikking. Het eenvoudigste is natuurlijk om je rechtstreeks tot een verzekeraar of tussenpersoon te wenden en een verzekering af te sluiten. Je opstalverzekering vergelijken via een vergelijkingssite is een andere optie. Vaak bespaar je hier tientallen euro’s mee, omdat je meteen weet welke verzekeraar de goedkoopste is. Wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit heb je vaak kans op een korting op de uiteindelijke totaalpremie