Hoe werken zonnepanelen

zonnepanelen vergelijken

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit.

Hellingshoek: een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.

Zijwaartse hoek: optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.

Zonuren: de hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn circa 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland.

Opbrengst: 1 Watt Piek (Wp) levert in Nederland tussen 0.9 en 0.8 kWh per jaar aan energie op, afhankelijk van de ligging van het huis, de locatie in Nederland en het type zonnepaneel. Een paneel van 250W levert dus tussen (250*0.9) 225 en (250*0.8) 200 KWh per jaar op.

Type zonnepanelen

Er zijn twee soorten zonnepanelen: Kristallijn en Amorf

Kristallijn panelen worden gemaakt van Silicium. Wanneer men de silicium kristallen bewerkt zodat ze in dezelfde richting komen te liggen, ontstaat er een Mono-kristallijn paneel.

Wanneer men de silicium kristallen onbewerkt laat, wordt het een Poly-kristallijn paneel.

Qua kwaliteit en garantie is er geen verschil tussen de twee types. De Mono panelen leveren iets meer op per vierkante meter maar zijn ook duurder. De Poly panelen zijn tegenwoordig zo goed dat het prijsverschil van een Mono paneel niet terug te verdienen is. Daarom worden tegenwoordig bijna altijd Poly panelen gebruikt.

De andere type zonnepanelen zijn Amorfe panelen ook “dunne film” genoemd. Ze zijn gemaakt van dunne halfgeleidermateriaal en hebben een lagere opbrengst en hogere prijs. Omdat ze volledig zwart kunnen zijn, worden ze vooral bij speciale bouwprojecten gebruikt waarbij de vormgeving en de architectuur centraal staan.

Het vermogen van een zonnepaneel

Zonnepanelen zijn in vele vermogens te verkrijgen. De eenheid waarmee het vermogen van een paneel wordt aangeduid is Watt Piek (Wp). Een paneel van 250W levert dus tussen (250*0.9) 225 en (250*0.8) 200 KWh per jaar op.

Installatie van zonnepanelen in Nederland

Om zeker te weten dat u ook ’s avonds elektriciteit hebt, moet uw woning aangesloten blijven op het elektriciteitsnetwerk en zo ook de zonnepanelen. Om het vermogen van de panelen om te zetten in het juiste spanningsniveau is het gebruik van een Omvormer noodzakelijk.

De energie die de zonnepanelen genereren gebruikt u deels zelf en deels wordt het aan het netwerk gevoed. Aan het eind van het jaar kijkt de energieleverancier hoeveel KWh u verbruikt hebt en hoeveel er gegenereerd is. Deze twee getallen worden tegen elkaar weggestreept.

  • Als uw verbruik gelijk is aan wat u gegenereerd hebt, betaalt u niks. De maandbedragen die u hebt betaald krijgt u terug
  • Als uw verbruik meer is dan wat u gegenereerd hebt, betaalt u het verschil bij
  • Als uw verbruik lager is dan wat u gegenereerd hebt, krijgt u geld terug. Hoeveel en onder

Welke voorwaarden is per energieleverancier verschillend.

Dit principe heet “salderen”.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonnepaneel-installatie is tussen 6 en 8 jaar rekening houdend met de subsidie die u ontvangt. Sommige aanbieders noemen kortere periodes. Over het algemeen komt dit omdat ze geen rekening houden met de jaarlijkse lineaire vermindering van het rendement van een zonnepaneel wat in 25 jaar op 80% staat.

Om de terugverdientijd te verminderen kunt u beter zonnepanelen vergelijken.  Door het vergelijken van meerdere offertes kunt u bekijken welke zonnepanelen beter zijn en welke voordeliger zijn.