Hoe weet je wat de juiste cv ketel voor jou is?

cv ketels

Een nieuwe cv ketel kopen kan best lastig zijn. Het is het warme hart van je huis en dat moet goed kunnen functioneren. Zo zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe cv ketel gaat kopen. Welke dat zijn lees je hieronder.

Is je huidige cv ketel aan vervanging toe, bedenk dan eens wat je will. Is die cv ketel je bijvoorbeeld goed bevallen of had je bijvoorbeeld liever sneller een bad vol warm water gehad? Is de slaapkamer boven snel genoeg verwarmt in de winter? Door zulke vragen te stellen kom je al dichter bij wat je van een cv ketel verwacht.

Combi- of solo cv ketel?

De eerste keuze die je moet maken is of je een combi- of solo cv ketel wil. Wil je een cv ketel die alleen jouw huis verwarmt of één die ook voor het warme water zorgt. Die laatste wordt ook wel een cv combiketel genoemd en is het meest voorkomend. Doordat alles in één apparaat verwerkt zit bespaar je geld, zowel op het aankoopbedrag als op je energierekening. Een combiketel is verkrijgbaar in vele soorten en maten, er is er altijd wel één die bij je past.

Een los apparaat voor warm water

Mocht je liever het warme water en de verwarming apart houden dan kun je kiezen voor een solo cv ketel. Met dit type ketel heb je een los apparaat nodig voor het warme water. Een losse geiser of boiler  biedt dan de uitkomst. Mocht je nog een goede boiler of geiser hebben of op meerdere locaties warm water nodig hebben, dan is een soloketel een goede oplossing.

De cv ketel moet een bepaalde capaciteit hebben om de woning te kunnen verwarmen. Als de cv ketel te weinig vermogen heeft, wordt het huis onvoldoende verwarmd.  En als een cv ketel een te groot vermogen heeft, wordt er onnodig veel energie verbruikt. Het juiste vermogen is dus erg belangrijk voor de warmte in huis… en je energierekening.

Bij de aankoop van een cv ketel moet je ook rekening houden met de grootte van de woning, het type woning en hoe deze is geïsoleerd Niet alleen de omvang daarvan is dus belangrijk. Als een huis goed geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren en wordt het huis sneller warm. Als jouw huis na 1980 is gebouwd heb je grote kans dat je de woning is voorzien van een redelijk tot goede isolatie.