Hoe vind je de ideale bureaulamp voor een aangename werkplek?

thuiswerkplek

Goed doordachte verlichting op je werkplek is een must voor het verhogen van de productiviteit. De verkeerde verlichting kan een negatief effect hebben op de werksfeer en door bepaalde vormen van lichtvervuiling kunnen je ogen er snel op achteruit gaan. Bureauverlichting draagt dus zeker bij aan je gezondheid en efficiëntie. Een goede bureaulamp is daarom een must, op kantoor en thuis. Maar waar moet je nu precies op letten bij het uitkiezen van een bureaulamp? 

Geen flikkerend licht

Het is belangrijk dat een bureaulamp een constante lichtintensiteit behoudt en niet gaat flikkeren of van kleur verandert. Dit klinkt logisch maar soms ontstaat er een fluctuerende stroomsterkte die flikkeringen kan veroorzaken. Bovendien zijn deze flikkeringen vaak niet met het blote oog te zien. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of een verminderd zicht. 

De perfecte lichtsterkte

De juiste lichtsterkte wordt bepaald door de hoeveelheid licht en de helderheid van het licht. Zo kan het zijn dat wanneer de sterkte van het licht te laag is je ogen veel sneller moe worden. Een gevolg hiervan is bijziendheid. Maar het kan ook zijn dat de sterkte van het licht te hoog is, wat ervaren wordt als storend. Een ideale lichtsterkte is voor iedereen anders. Een bureaulamp is in de meeste gevallen gemaakt om de juiste lichtinval af te stellen. Je kan hem gericht plaatsen en op die manier je lichtsterkte aanpassen door de lamp verder weg of dichterbij te zetten. 

Vermijd blauw licht

Het is van belang dat je niet kiest voor een bureaulamp met blauw licht, dit is net zoals een computerscherm zeer slecht voor je ogen. Het is zelfs zo dat dit kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. 

Opteer voor een flexibele bureaulamp

Een bureaulamp die je kan verstellen is erg handig. Zo kan je deze vaak groter en kleiner maken en op verschillende standen en hoogtes zetten. Zo’n flexibele bureaulamp is vooral geschikt om mee te verplaatsen met bijvoorbeeld de stand van de zon. 

Verder blijkt uit onderzoek dat koeler licht vaak effectiever werkt dan een warm licht. Maar als je het toch nog een beetje gezellig wilt houden op de werkvloer, zijn er ook een heleboel bureaulampen te verkrijgen die de gulden middenweg vormen tussen koel en warm licht. Op deze manier kan je op een zo effectief mogelijke manier werken en ben je het meest productief.