Hoe vervang ik zelf mijn sloten? 

Bij een verbouwing in huis of bijvoorbeeld nadat je een sleutel verloren bent, kan je sloten vervangen interessant zijn. In het eerste geval wil je niet dagelijks de deur voor een uitvoerder moeten openen; het is prettiger wanneer zij zelf een sleutel hebben. De sleutel van je oorspronkelijke slot geven is onverstandig, daar je het risico loopt dat een uitvoerder de sleutel kopieert. In het tweede geval geeft het geen fijn gevoel, dat iemand anders met de sleutel van je woning loopt. Een derde situatie waarin het vervangen van sloten interessant kan zijn, is bij het verbeteren van de inbraakbeveiliging in huis. Zeker in oudere woningen worden vaak zwakke sloten gebruikt met slechts twee of hooguit drie verbindingspunten tussen het kozijn en de deur. 

Zelf een cilinder vervangen relatief eenvoudig 

Het hangt sterk van de situatie af, of de hulp van een professionele sloten service benodigd is bij het vervangen van je sloten. Neem bijvoorbeeld een penslot, welke je relatief makkelijk zelf kunt plaatsen. Op internet vind je complete stappenplannen, waarin wordt toegelicht hoe dit in z’n werk gaat. Kijk ook eens naar de instructievideo’s die je voor het uitvoeren van deze klus kunt vinden. 

Zelf een cilinderslot vervangen is lastiger. Daarbij gaat het in dit geval vaak om het slot op de voor- of achterdeur van je woning. Je wilt er zeker van zijn dat het slot correct gemonteerd is. Is het gat in de deur te groot? In dat geval zou een inbreker het slot relatief makkelijk kunnen forceren. Gaat het echter uitsluitend om het vernieuwen van de cilinder, bijvoorbeeld na het verlies van je sleutel, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. 

Stappen bij het vervangen van een cilinder 

Bij het vervangen van de cilinder in het slot op de deur start je met het verwijderen van het schild wat over het slot valt. Vervolgens zet je de cilinder in de juiste stand, om deze uit het slot te kunnen trekken. Zorg dat de nieuwe cilinder qua afmetingen past bij het slot in de deur. Je kunt deze vervolgens eenvoudig terug in de deur steken en vastzetten, door de cilinder in de juiste stand te plaatsen. 

Hulp bij het vervangen van een cilinderslot 

Kies je voor een nieuw cilinderslot, dan kies je mogelijk voor een slot met een groter aantal contactpunten met het kozijn. Des te meer contactpunten een slot heeft, des te kleiner is de kans op een succesvolle inbraakpoging. Het zal een inbreker bij vier contactpunten meer moeite kosten de deur te forceren, dan bij een slot met twee of drie van deze verbindingspunten. De kwaliteit van het slot zie je ook terug in de SKG-beoordeling hiervan. 

Om het aantal verbindingspunten te vergroten moet er een uitsparing in de deur gemaakt worden. Het is niet gemakkelijk om deze uitsparing precies groot genoeg te maken. Zoals reeds genoemd werd, kan speling funest zijn voor de weerstand die een slot biedt aan inbrekers. Een slotenmaker heeft de kennis, ervaring en hulpmiddelen om het slot op correcte wijze te monteren.