Hoe kan ik mijn woning isoleren?

Voel je altijd een tocht of is het vaker koud in jouw woning dan bijvoorbeeld bij de buurvrouw en buurman? Dan kun je ervoor kiezen om de woning te isoleren. Dit zou je op verschillende manieren kunnen doen. Zo kun je de muur isoleren, maar ook andere plekken in het huis kunnen geïsoleerd worden. In deze blog zul je meer informatie krijgen over het isoleren. Er wordt besproken wat isoleren is. Ook krijg je tips voor in huis. Verder wordt het isoleren van muren besproken, maar ook de EPS-isolatie. Tot slot krijg je de gemiddelde kosten voor het isoleren van een woning te weten. 

Wat betekent isoleren?

Bij isoleren zou je kunnen denken aan het apart houden van iets of iemand. In het geval van een woning wordt er met isolatie bedoelt om de warmte, kou, geluid en andere invloeden van buiten tegen te houden. De meeste mensen denken bij aan goede isolatie vaak aan het tegenhouden van de kou. Het isoleren van een woning heeft niet alleen invloed op de kou. Het isoleren van de woning kan er ook voor zorgen dat de warmte in de zomer tegengehouden wordt. Ook kun je door een goede isolatie ervoor zorgen dat het geluid van buitenaf wordt tegengehouden. Op deze manier kun je minder geluiden opvangen van bijvoorbeeld buren of spelende kinderen. 

Tips voor thuis

Er zijn kleine aanpassingen, die je zou kunnen doen in het huis waardoor er minder kou en tocht binnenkomt in het huis. Zo kun je bijvoorbeeld de naden en kieren afsluiten. Een andere tip is folie plakken achter radiatoren. Verder zou je gebruik kunnen maken van gordijnen. Je kunt hiervoor speciaal isolerende gordijnen voor aanschaffen. Je kunt deze isolerende gordijnen overal in het huis ophangen. Je kunt dit het beste doen bij het raam. Verder kun je ook isolerende folie plakken op alle ramen in het huis. Met deze tips zou je het huis al een klein stukje kunnen isoleren tegen de kou, maar ook tegen de tocht. 

Muren isoleren

Je zou het huis ook kunnen isoleren door middel van de muren. Er zijn drie manieren waarop het isoleren van muren wordt gedaan. Zo kun je tussen de buitenmuur en de binnenmuur isoleren. Op deze manier isoleer je een lege ruimte. De tweede manier om de muren te isoleren is vanaf de binnenkant en de derde manier om de muren te isoleren is vanaf de buitenkant. De meeste muur isolaties worden gedaan via spouwmuurisolatie. Dit is de eerste manier die hierboven besproken werd. 

EPS-isolatie

Een andere manier van isoleren is door middel van EPS-isolatie. EPS staat voor Expanded Polystyrene. Dit is piepschuim. Dit piepschuim is gemaakt van aardolie en het wordt gevormd in bolletjes. Deze bolletjes bestaan uit twee dingen, namelijk lucht en polystyreen. Je zou de EPS-isolatie kunnen verkrijgen in losse bolletjes. Het is ook mogelijk om de EPS-isolatie te verkrijgen in samengeperste platen. 

Kosten woning isoleren

Het isoleren van je woning brengt kosten met zich mee. Bij het opstellen van het kostenplaatje wordt er gekeken naar drie factoren. Allereerst wordt er gekeken naar wat je wil isoleren. Verder wordt er gekeken naar welk materiaal er gebruikt zal worden en tot slot wordt er gekeken naar hoe groot de oppervlakte is. Wanneer je een spuwmuurisolatie wil, dan betaal je ongeveer € 15 tot € 25 per vierkante meter.