Zelf je sloten repareren? Hier moet je op letten! 

slotenmaker

Je komt sloten op verschillende plekken in en rondom je woning tegen. Denk niet alleen aan het cilinderslot op de voordeur, maar bijvoorbeeld ook aan het bijzetslot van een raam of het penslot in de deur van je schutting. Het is afhankelijk van het type slot, hoe eenvoudig het repareren hiervan is. Een cilinderslot repareren is bijvoorbeeld veel lastiger, dan sloten repareren op een schuttingdeur, de deur van je tuinhuis, enzovoorts. Mocht het repareren van de kapotte sloten niet lukken, dan kun je hier de hulp van een slotenmaker voor inschakelen. Slotenmakers bieden tegenwoordig vrijwel allemaal een spoeddienst. Deze spoeddienst staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar om sloten te herstellen. 

Nieuw bijzetslot plaatsen bij schade 

Bij een kapot insteek- of oplegslot kan een nieuw bijzetslot plaatsen verstandiger zijn dan het herstellen van het bestaande slot. Het plaatsen van een nieuw slot draagt bij aan de inbraakbeveiliging van je woning. Daarbij kan zeker een oplegslot behoorlijk complex zijn, wat het repareren hiervan bepaald niet vergemakkelijkt. Verwijder het oude slot en plaats vervolgens het nieuwe exemplaar. Op het internet vind je handige video’s, waarin wordt toegelicht hoe het plaatsen van een opleg- of insteekslot in z’n werk gaat. 

Tip: let bij het plaatsen van een nieuw bijzetslot op de beoordeling die de Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan het slot gegeven heeft. Deze stichting geeft sloten een beoordeling van nul, één, twee of drie sterren. Deze beoordeling vertelt je meer over de weerstand die het slot biedt bij een inbraakpoging. 

Cilinder in een cilinderslot vervangen 

Eerder las je al dat je de cilinder in het slot op de voor- of achterdeur van je woning relatief makkelijk zelf vervangt. Verwijder het schild wat over het slot in de deur valt, om vervolgens de cilinder uit het slot te trekken. Dit lukt vaak niet direct; je moet de cilinder met je sleutel in de juiste stand plaatsen. Soms kost het wat moeite, voordat je hierin slaagt. Op het moment dat dit gedaan is, kun je de cilinder uit het slot trekken. De nieuwe cilinder moet op dezelfde wijze worden vastgezet; zet deze in de juiste stand. Net als voor het plaatsen van een nieuw bijzetslot, geldt ook voor het vervangen van een cilinder dat online veel informatie te vinden is. 

Cilinderslot uitbreiden met extra contactpunten 

Het vervangen van een compleet cilinderslot, waarbij je ook het aantal verbindingspunten tussen het slot en de deurpost vergroot, is een typisch voorbeeld van een klus die je het beste door een slotenmaker uit kunt laten voeren. Slotenmakers beschikken over de kennis en expertise om de extra uitsparingen precies groot genoeg te maken. Zou de uitsparing te ruim zijn voor het slot, dan verzwakt dit het slot aanzienlijk. Immers, de speling kan door inbrekers gebruikt worden om het slot te forceren en deze vervolgens open te breken. 

Tip: laat je vooraf door de slotenmaker adviseren over het type slot wat momenteel de grootste weerstand biedt tegen inbraakpogingen. Net als voor bijzetsloten geldt ook voor cilindersloten dat het belangrijk is te kijken naar het aantal SKG-sterren wat het slot heeft gekregen.