Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? Zonnepanelen hebben verschillende voordelen. U bespaart op de energienota en ze maken uw huis meer waard. Als u een reeks zonnepanelen op uw huis laat plaatsen, wordt uw huis dus in een keer meer waard. U investeert misschien een paar duizend euro, maar uw huis wordt direct een tweevoud van het geïnvesteerde bedrag meer waard. In die zin verdient u de zonnepanelen dus al terug op het moment dat ze geplaatst zijn. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de marktwaarde van uw huis. Mochten huizen plotseling minder waard worden, dan houden zonnepanelen wel hun waarde, maar hoeveel het in verhouding is, is dan niet te voorspellen. Maar de meeste mensen nemen zonnepanelen omdat ze minder energie willen verbruiken.

Zonnepanelen kopen en energie besparen

Zonnepanelen kosten geld maar u verdient het geld terug door besparing op energie. Hoeveel bespaart u met zonnepanelen als u er vanuit gaat dat u de investering terug wilt verdienen met besparen? Aangezien energiekosten jaarlijks omhoog gaan is het lastig te voorspellen in hoeveel tijd de investering terugverdiend is. Veel mensen gaan over tot zonnepanelen kopen omdat ze de zon een ideale energiebron vinden en omdat het milieu dan minder belast wordt. Ook wordt de energierekening lager. Gemiddeld gaat men ervan uit dat je bij aankoop van de investering in negen a tien jaar hebt terugverdiend. Investeer je bijvoorbeeld 3000,- in zonnepanelen, dan wordt je huis ongeveer 6000,- meer waard. Daalt het huis in waarde door een teruglopende huizenmarkt, dan blijft de investering van 3000,- nog wel steeds hoger. Je kunt het niet met 100% zekerheid voorspellen maar afhankelijk van verschillende factoren is het aannemelijk dat je dus zowel minder geld aan energie uitgeeft en dat je huis in waarde stijgt door zonnepanelen.

Hoeveel geld bespaar je op je energierekening?

Niet elk huis is hetzelfde. De helling van het dak is bijvoorbeeld mede bepalend voor de hoeveelheid energie zonnepanelen kunnen opwekken. Ook de ligging van een huis bepaalt hoe rendabel zonnepanelen zijn. Een dak op het zuiden zal bijvoorbeeld meer zonlicht opvangen dan een dak op het noorden. Zonnepanelen kopen is echter altijd de moeite van het overwegen waard. Je energierekening zal aantonen dat je minder stroom verbruikt. Gemiddeld gaat het om een paar tientjes per maand. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, betaalt je energieleverancier je daar gemiddeld zeven cent per KW voor terug. De hoogte van het bedrag per KW wisselt wel per energiebedrijf. Het is dus zinvol om je hier vooraf in te verdiepen. In totaal is het aannemelijk dat je een paar honderd euro per jaar minder uitgeeft aan energiekosten als je zes (of meer) zonnepanelen op het dak hebt. Daarom heb je de zonnepanelen na tien jaar waarschijnlijk wel terugverdient.