Het voorkomen van kortsluiting

Kortsluiting kan ontstaan wanneer één of meerdere stroomkabels met elkaar in aanraking komen, maar ook vocht of roestvorming kunnen de boosdoener zijn. Er ontstaat een nieuwe – ongewenste – elektrische verbinding met een grote stroomsterkte. Kortsluiting kan tot brand kan leiden. Hoe voorkomen we kortsluiting?

Gebruik slechts goedgekeurde groepenkasten en schakelmateriaal

Elektrisch schakelmateriaal en groepenkasten moeten zijn voorzien van een CE-markering. Je weet dan zeker dat ze veilig te gebruiken zijn en voldoen aan de geldende Europese regelgeving. Ontbreekt deze markering, is het materiaal wellicht beschadigd of heb je twijfels omtrent de herkomst? Gebruik het dan niet!

Regelmatig controleren

Het is verstandig om elektrische kabels regelmatig te controleren op beschadiging van de isolatielaag, vocht of roestvorming. Leg daarom ook nooit kabels onder een vloerbedekking, je kunt ze immers niet inspecteren. Dankzij de wrijving kunnen ze bovendien sneller slijtageplekken vertonen, met kortsluiting tot gevolg.

Een haspel of verlengsnoer helemaal uitrollen

Bij een zware belasting zal de kabel door de ontstane weerstand naar verloop van tijd warm worden. Als de kabelhaspel niet in zijn geheel wordt afgerold, is het onmogelijk deze warmte af te voeren via de omgevingslucht. Hierdoor kan de isolatie gaan smelten en komen de elektrische draden bloot te liggen.

De stekker uit het stopcontact trekken

Van de elektrische apparaten die je gedurende langere tijd niet gebruikt, kun je beter de stekker uit het stopcontact trekken. Nog steeds trekken veel mensen overigens de stekker aan de elektriciteitsdraad uit het stopcontact. Dat is niet verstandig, gebruik hiervoor het stekkergedeelte. Door aan de draad te trekken kan de isolatielaag losscheuren.

Elektrische apparaten stofvrij houden

Sommige elektrische apparaten zoals de koelkast, föhn, friteuse en het broodrooster zijn erg gevoelig voor stofvorming of vervuiling. Hierdoor kan de warmte die ontstaat tijdens het gebruik niet meer goed meer worden afgevoerd. Reinig deze apparaten daarom regelmatig.

Weet wat je doet

Het klussen in en om het huis wint in Nederland nog steeds aan populariteit. Realiseer je echter wel dat het aanleggen van elektrische leidingen en verbindingen vakwerk is. Mocht je twijfelen, schakel dan een deskundige in. Als een woningbrand is ontstaan door ondeugdelijk aangelegde elektrische leidingen, kan dit voor de verzekeringsmaatschappij aanleiding zijn niet uit te keren.