Het gebruik van spaarlampen

Wat zijn spaarlampen?

Spaarlampen zijn momenteel de meest energiezuinige lampen op de markt. Ze hebben een relatief lange levensduur en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Voordelen van spaarlampen:

– Ze verbruiken veel minder energie dan een gloeilamp. Per watt verspreidt een spaarlamp drie tot vier keer meer licht dan een gewone gloeilamp. Hierdoor zijn ze door hun zuinige gebruik juist heel geschikt voor ruimten waarin langdurig licht moet branden, zoals de woonkamer, de werkkamer, de keuken of de buitenverlichting.
– Doordat hij minder energie verbruikt, bespaar je geld op je energie-verbruik.
– Spaarlampen gaan minstens zes keer zo lang mee als gloeilampen.
– Ze zijn in verschillende tinten wit verkrijgbaar, van een roodachtige witte kleur die warm aandoet tot een blauwachtige witte kleur die juist koud aandoet. Hierdoor kun je met een spaarlamp je eigen sfeer creëren in huis.
– Afhankelijk van het type spaarlamp, zijn er ook uitvoeringen verkrijgbaar die dimbaar zijn.
– Als consument draag je door het gebruik van spaarlampen bij aan een beter milieu.

Nadelen van spaarlampen:

– Ze bevatten kwikdamp en vallen daarom als ze het niet meer doen onder klein chemisch afval.
– Als ze warm zijn, zijn ze zeer breekbaar bij aanraking. Hier moet je echt mee oppassen als je bijvoorbeeld een spaarlamp wilt vervangen.
– Ze kunnen niet tegen hoge temperaturen en zijn daarom niet geschikt voor gesloten armaturen, omdat dat oververhitting kan veroorzaken.
– Als spaarlampen vaak aan en uit worden gedaan en steeds kort branden, vermindert dat de levensduur. Daarom zijn ze minder geschikt voor het gebruik in een toilet, gang of slaapkamer.
– De vormgeving: ze zijn grof qua uitvoering, vooral de fitting en steken daardoor soms ver naar voren.
– Een spaarlamp moet ongeveer 20 seconden opwarmen, voordat hij zijn volledige lichtsterkte kan geven.

Besparen op je licht

Spaarlampen zijn wat duurder in de aanschaf, maar vanwege het veel lagere energieverbruik en de veel langere levensduur heb je dat geld snel terugverdiend! Ook lever je door het gebruik van spaarlampen een positieve bijdrage aan het milieu.