Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel een setje handdoeken en theedoeken in de keuken hangen. Ondanks dat theedoeken door de komst van de vaatwasser wel een stuk minder worden gebruikt als voorheen, heeft bij na elk gezin nog wel een theedoek in de keuken.

Theedoeken

Theedoeken worden ook wel afdroogdoeken, droogdoeken of schoteldoeken genoemd. Een standaard theedoek wordt gemaakt van katoen of linnen en wordt gebruikt om het gewassen eet- en kookgerei mee af te drogen. Ondanks dat het gewassen eet- en kookgerei ook wel  ‘de vaat’ wordt genoemd, moet een theedoek niet worden verward met een vaatdoek. Een vaatdoek is een kleiner doekje waarmee het aanrecht en de gootsteen schoongemaakt wordt. De meeste theedoeken hebben afmetingen van ongeveer 60 bij 65 cm. Naast de functionele kant om de vaat te wassen hebben theedoeken vaak ook een decoratieve functie in de keuken. Een theedoek wordt vaak in een set gekocht met een handdoek en krijgen als setje een prominente plaats in de keuken. Handdoeken en theedoeken zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren met verschillende designs.

Zoals we al beschreven worden theedoeken van katoen of linnen vervaardigd, daarnaast is er ook nog een half linnen (half katoen en half linnen) mogelijkheid. Katoenen doeken staan er om bekend dat ze het minst kreuken, maar wel wat kunnen pluizen bij het afdrogen. Een linnendoek daarentegen pluist niet, maar kreukt wat meer. Vooral voor glaswerk wordt gebruik gemaakt van linnen theedoeken. Linnen doeken nemen ook meer en sneller vocht op.

De halflinnen doeken hebben zowel de voor- en nadelen van katoenen en linnen theedoeken.

DDDDD theedoeken

DDDDD theedoeken zijn speciale theedoeken vervaardigd van hoogwaardig katoen. De 5 D’s staan voor: De Doek Die Direct Droogt. DDDDD theedoeken nemen extra veel vocht op en drogen sneller.

Handdoeken

Handdoeken worden normaliter vervaardigd van badstof en worden gebruikt om het lichaam of delen van het lichaam (de handen) af te drogen. De term handdoek is inmiddels uitgegroeid tot een begrip, waarbij niemand meer zal denken dat de handdoek alleen gebruikt wordt om handen mee af te drogen. Om de termen wat te verduidelijken, wordt voor het afdrogen van het lichaam na een douche of bad ook wel de term badhanddoek gebruikt.  Keukenhanddoeken en keukendoeken zijn wat kleiner (circa 50 x 50 cm) en zijn bedoeld om de handen af te drogen. Bij Hometextileshop.com maken we gebruik van de term keukendoeken voor de handdoeken in de keuken. Er zijn veel gevarieerde mogelijkheden van verschillende bekende merken waaronder Jorzolino, Elias, Cookaware en DDDDD.  Onze kwalitatieve keukendoeken worden geleverd met verschillende motieven, strepen of eenvoudig effen.

 

Bekijk hier het  uitgebreide assortiment keukendoeken en theedoeken van hometextileshop.com

Over de auteur