Van zaden naar de winkel

moestuintje

Als je in de winkel loopt is het de normaalste zaak van de wereld om een broccoli en bloemkool te kopen of een blikje boontjes mee te nemen. Maar heb je er wel eens over nagedacht om zelf te kweken?

Telen en oogsten

In Nederland hebben we een groot aantal hectare grond om groenten op te telen. Dit proces begin half maart en stopt in augustus. In die maanden is er namelijk het beste klimaat om te planten. Gelukkig is het niet meer zoals vroeger dat alles met de hand moet worden gedaan. Er zijn machines die over het land rijden om de zaden te planten. De zaden worden op hetzelfde moment geteeld, maar niet op hetzelfde moment geoogst. Dit ligt geheel aan hoeveel tijd de groente nodig heeft voordat deze klaar is. In tegenstelling tot het planten van de zaden, wordt het oogsten van de vruchten meestal nog met de hand gedaan. Dit wordt gedaan zodat er zo min mogelijk schade wordt aangebracht.

Verkoop

Een groot deel van de teelt wordt geveild. Het kan ook zijn dat een teler afspraken met grote ketens of supermarkten heeft waar het eten wordt heengebracht. En nog een ander deel wordt geëxporteerd naar het buitenland. Om de groente zo vers mogelijk te houden worden deze in gekoelde kisten vervoerd. Wat de koper dan verder met de producten doet is aan zichzelf. De supermarkt kan de producten zo verkopen, maar een ander bedrijf kan er weer soep, een salade of andere verwerkingsproducten mee maken.

Zelf aan de slag

Wil je liever iets waarvan je zeker weet dat er geen chemicaliën op gebruikt zijn en je precies weet wat er verder mee gebeurt is? Dan is het ook mogelijk om zelf groente en fruit te kweken. Dit kun je gewoon in een stukje tuin doen, maar het gaat altijd een stuk sneller als je een tuinkas gaat gebruiken. Door de kas te verwarmen kunnen er ook groenten gekweekt worden uit andere landen waar het warmer is. De mogelijkheden voor een eigen tuintje zijn groot. Er zijn zelfs verenigingen om bij aan te sluiten om elkaar te helpen de mooiste producten te maken.

Kromkommer

Kom je erachter dat je toch niet zulke groene vingers hebt, maar wil je wel iets bijdragen aan het milieu? Koop dan producten van Kromkommer. In de landbouw wordt nog steeds erg veel verspild; dit loopt op tot zeker 10%. Groentes en fruit die er niet mooi uitzien, worden niet verkocht. De consument wil namelijk een stuk groente dat er gezond en ‘normaal’ uitziet. Daarom is er sinds 2013 Kromkommer opgericht door een paar studenten. Deze organisatie maakt en verkoopt groentes en fruit die er anders uitzien. Ze zijn bijvoorbeeld vergroeid met een ander stuk, hebben andere kleur of zijn een beetje misvormd. Verder zijn deze producten nog net zo goed als alle andere.