Haagconiferen: meer privacy in de tuin

haagconifeer

Thuja Plicata Martin behoort tot de cipresfamilie en wordt in de volksmond ook wel levensboom genoemd. De levensboom wordt in de bijbel beschreven en geassocieerd met goed en kwaad. De Thuja Plicata Martin is een reuzelevensboom die wel een hoogte van 40 meter kan bereiken. Afkomstig uit noord-west Amerika en daar zeer belangrijk voor de houtoogst. Op de oorspronkelijke plek kan deze boom een hoogte van 80 meter bereiken wat natuurlijk prima is voor de houtproductie. In Europa wordt deze boom gebruikt in parken maar kan ook als solitair in een flinke privétuin, helemaal tot zijn recht komen. Een haag aanplanten met deze conifeer is buitengewoon aantrekkelijk.

Thuja haag aanplanten

De coniferen kunnen worden aangeboden met een omwikkelde wortelkluit. Het gaasdoek kan worden verwijderd wanneer dit van een synthetisch materiaal is. Coniferenhaag aanplanten kan het beste gebeuren wanneer de planten in rust zijn. Van november tot half april is dit het geval en kan prima deze haag worden aangepoot, behalve tijdens een vorstperiode.

Wil je een strakke, formele haag dan voldoet deze levensboom aan alle eisen. Ook voor een smalle haag is deze prima. Door deze Thuja Martin aan te planten, heb je binnen korte tijd een volledig afgesloten tuin. De buitenwereld heeft geen inkijk omdat binnen korte tijd de bomen dicht op elkaar zijn gegroeid.

Thuja haag planten

Span op plek waar de haag moet komen een lijntje. Langs deze lijn kan een diepe sleuf worden gegraven. Zorg ervoor dat het plantkluitgat anderhalf maal zo diep en breed wordt als de wortelkluit. Als de plantensleuf helemaal gegraven is leg je de thuja’s op de juiste afstand van elkaar neer in het gat. Deze conifeer kan met 2 tot 3 per strekkende meter worden aangepoot. Het aanplanten gaat gemakkelijker, wanneer je met twee mensen bent. De een houdt de conifeer omhoog terwijl de ander rondom de aarde aanstampt.

Uiteraard moeten alle thuja planten op een rechte lijn staan.

Een belangrijk feit is het flink water geven tijdens het planten maar ook, vooral tijdens droogte, geruime tijd daarna.

Voordelen van de “levensboom” Thuja plicata

Deze reuzenlevensboom heeft weinig verzorging nodig. Hij groeit op bijna alle soorten grond en is zeer winterhard. De vruchten bestaan uit kleine kegeltjes en de donkergroene bladeren ruiken heerlijk wanneer je deze fijnwrijft. Deze winterbestendige haag is ook mooi in de wintermaanden, omdat deze groen blijft. Een mooie conifeer die geschikt is voor de professionele tuinman, maar ook voor de hobbytuinier.

Nadeel van de Martin is, dat te veel droogte funest is voor deze levensboom. Ook té grondig terugsnoeien op het oude hout, kan beschadigingen opleveren.

Snoeien

Omdat deze bomen enorme afmetingen kunnen krijgen, is af en toe een flinke snoei noodzakelijk. Zo om en nabij de langste dag in juni, kunnen deze coniferen worden teruggeknipt. Ze hebben dan nog ruim de tijd om te herstellen voor de winter invalt. De meest ideale periode is van half mei tot half september. Zorg ervoor dat er niet te rigoureus wordt gesnoeid. De Thuja levensboom wordt dan kaal en zal zich slecht herstellen.

Bron: Vrijesectorwonen.nl