Flexibel wonen wordt steeds populairder. Met name groepen die moeilijk kunnen kopen of zelfs huren, kiezen voor woonvormen waarbij de ruimte vaak kleiner is en daardoor optimaal wordt benut. De vraag bij flexibel wonen is vooral: wat heb je nodig? Dit geldt ook voor zaken in huis. Neem bijvoorbeeld een televisie- en internetabonnement. Ben je beter af met een alles-in-1-pakket of bespaar je met losse abonnementen?

Wat is flexibel wonen precies?
Jonge starters hebben niet altijd financieel de mogelijkheid om direct een huis te kopen en vallen qua huurwoningen soms tussen wal en schip. Dus moeten ze op zoek naar alternatieven. Flexibel wonen biedt dan uitkomst. Zo worden er in toenemende mate containerwoningen of verplaatsbare huizen gebouwd. Leegstaande kantoorpanden worden omgetoverd tot kleine studiowoningen en in verzorgingstehuizen wonen senioren en jongere bewoners gemengd. Jongeren zijn vaak flexibeler en gewend met anderen samen te wonen en de ouderen hebben zo meer aanspraak. Het verschil met traditionele woonvormen als flats en rijtjeshuizen is dat een flexibele bewoner weet dat hij er maar tijdelijk woont en dat het oppervlak vaak kleiner is dan bij traditionele woningen. De periode dat je er woont kan variëren van enkele maanden tot een paar jaar. Daardoor is er een grotere doorstroom.

Flexibel wonen en vaste lasten
Flexibel wonen betekent eigenlijk precies op maat wonen. Het oppervlak is niet groot, maar er is genoeg ruimte voor alles wat je nodig hebt. Dit vraagt wat flexibiliteit in het denken. Groter wonen lijkt fijn maar heb je dat oppervlak ook echt nodig? Dit betekent immers ook meer onderhoud/schoonmaken en hogere vaste lasten. Een kleiner huis heeft bijvoorbeeld minder oppervlak om te verwarmen of te verlichten. Met als gevolg een lagere energierekening. 

Wel of geen alles-in-1-pakket?
Het leven van jonge starters die een drukke baan hebben, speelt zich grotendeels buitenshuis af. Dan is flexibel wonen ideaal. Maar je kunt je ook afvragen of je dan een uitgebreid internet- en televisieabonnement nodig hebt, terwijl je helemaal geen tijd hebt om er gebruik van te maken? Sowieso is een starterspakket dan meestal al voldoende. En dan is alles-in-1 relatief wel het goedkoopst en het handigst. Kies je voor alleen internet bij grote providers als KPN en Ziggo, dan kost een basisabonnement tussen de 35 euro (KPN) en 43 euro (Ziggo) per maand. Vul je dit aan met televisie en vaste telefoon, dan komt daar circa 5 euro per maand bij. Vaste telefoon erbij kost meestal slechts 1 euro. 

Alleen Netflix en online televisie?
Ben je iemand die eerder Netflix aanzet dan de televisie? Dan lijkt een televisieabonnement overbodig, ook al betaal je slechts een paar euro extra per maand. Je kunt dat bedrag ook gebruiken voor een hogere internetsnelheid. Zo heb je een beter beeld bij het online streamen. Houd er wel rekening mee dat de internetsnelheid die elk abonnement vermeldt, niet altijd de haalbare snelheid is op jouw adres. Een duurder abonnement afsluiten voor dat doel heeft dus niet altijd zin. De meeste providers zullen bij de aanvraag aangeven wat de maximale internetsnelheid is op jouw adres. Zo weet je dus of het zin heeft een duurder abonnement af te sluiten.

Over de auteur