Extra gezellig: trek je keuken bij je woonruimte

Onze woning wordt meer en meer een ruimte om te genieten. Alsmaar meer mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun keuken te laten aansluiten bij de gezellige woonruimte. Je keuken is geen aparte ruimte maar maakt deel uit van je leefomgeving. Zo kan diegene die in de keuken bezig is, toch mee genieten van het gezinsgebeuren. Maar hoe ga je je keuken integreren in je woonruimte? Wij geven jou hier alvast een paar tips en ideeën om je op weg te helpen.

Kies voor een keukeneiland
Tussen je open keuken en je woonkamer kun je een eiland plaatsen. Hierin kun je je kookvuur en aanrecht verwerken. Bij de meest gangbare activiteiten in de keuken sta je dan met je gelaat naar je woonkamer gericht: groenten snijden, koken en afwassen bijvoorbeeld. Natuurlijk moet je bij de installatie van je eiland rekening houden met de nutsvoorzieningen. Kun je op deze plaats water, gas of elektriciteit installeren? Is het mogelijk om een dampkap te plaatsen?

Respecteer de optimale werkdriehoek
Hou bij de installatie van je keuken rekening met wat we noemen de ‘optimale werkdriehoek’. Zorg voor een minimum loopafstand tussen de drie meest gebruikte objecten in je keuken: je afwasbak, je koelkast en je kookplaat. Als je kiest voor een eiland, hou hiermee dan rekening.

De keuze voor een tafel
Je kunt je open keuken ook afscheiden van je leefruimte met een buffettafel. Het is een soort hoge ’toog’ waaraan je op barkrukken plaatsneemt. Dit is ideaal voor een snel ontbijt of voor een hapje en een drankje als je bezoek hebt. Als je voldoende ruimte hebt in je woning, kun je deze buffettafel als verlengde van je kookeiland (zie hierboven) installeren. Zo krijg je een mooi stijlvol geheel. Als je voor een buffettafel kiest, krijg je waarschijnlijk een L-vormige of U-vormige keuken. Respecteer ook hierin je gouden driehoek!

Daarnaast is het leuk om te gaan voor een grote eettafel waaraan iedereen gezellig kan tafelen en kletsen. Indien de ruimte het toelaat, geldt vaak hoe groter de tafel, hoe leuker. Zo maak je het aantrekkelijk om aan tafel te zitten in plaats van op de bank. Boomstamtafels zijn bijvoorbeeld helemaal een trend en kun je ook nog eens op maat laten maken. Ideaal!

Creëer veel opbergruimte
Een keukeneiland of een buffettafel zijn ideaal voor het creëren van extra opbergruimte. Je kunt kiezen voor een combinatie van open vakken, kasten met deuren en laden. Zowel aan de kant van de keuken, als de zijkanten, als de kant van de woonkamer kun je ruimte creëren. Hierin kun je al je keukengerei plaatsen dat je vaak nodig hebt: kookpotten, servies, bestek en glazen bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je in je eetkamer zelf minder kasten moet plaatsen, wat alweer wat leefruimte uitspaart.

 

Heb je niet de ruimte om jouw woonruimte direct uit te breiden, maar zou je dat wel willen? Je kunt eventueel je woonruimte verruimen met een serre. Je keuken naar een serre verplaatsen is misschien een grotere (verbouw)klus, maar je kunt hier wel een heerlijke eetkamer creëren.