Ergonomische kantoorstoel nodig. Hoe kies je deze uit?

Als je thuis of op kantoor lang achter je bureau zit hoor je vaak dat het belangrijk is om een goede ergonomische stoel aan te schaffen. Klinkt logisch, maar in woonwinkels en internetshops kom je zoveel ergonomische stoelen tegen, waardoor het moeilijk is precies te weten welke je hebben moet. Wat maakt van een ergonomische stoel tot een goede stoel? Een aantal tips en eigenschappen op een rijtje, zodat je precies weet waar je op moet letten.

De ergonomische kantoorstoel van beneden naar boven. Waarop letten?

Standaard en wieltjes

Het onderste gedeelte van de kantoorstoel wordt de standaard genoemd. In de jaren ’60 en ’70 toen de kantoorruimtes in opkomst kwamen, maakten werknemers voor het eerst kennis met de kantoorstoelen.  De standaard bestond toen meestal uit vier poten, of 1 brede voet, waardoor de stoel ook stevig stond. Niet heel praktisch, want als je even wilt verzitten moet je gelijk schuiven en half opstaan.

Gelukkig kwamen in de jaren ’80 de wielsystemen op, die inmiddels niet meer weg te denken zijn. Met de vijf wieltjes is de kantoorstoel veel mobieler geworden. Let bij de keuze van de kantoorstoel vooral op dat de wieltjes goed lopen. In een winkel kun je dit zelf ervaren.

Heb je vloerbedekking? Dan zijn de standaardwieltjes vaak niet voldoende, omdat deze stroef lopen op o.a. tapijt. Wel zijn er speciale wieltjes met een hardere buitenkant, zodat deze beter over stoffen materiaal lopen. Deze kun je vaak optioneel bijbestellen.

kantoorstoel

Zitting

De zitting is belangrijk voor je comfort, maar heeft natuurlijk ook invloed op je houding. Belangrijk is dat de hoogte van de zitting kan worden aangepast. Meest ideaal is door middel van een pneumatische pomp die vanuit zithouding kan worden bediend. Zo kun je al zittend de voor jou meest prettige hoogte instellen. Een hoogte van 39 tot 51 centimeter wordt vaak aangeraden (afhankelijk van je lengte), waarbij je knieën in een hoek van 90 graden staan terwijl je voeten op de grond staan.

Rugleuning

De rugleuning is qua ergonomie het belangrijkste onderdeel van de bank. Kies voor een kantoorstoel met een in te stellen rugleuning voor optimale ondersteuning. Deze leuning is met name gericht op de onderrug, waardoor je lichaam automatisch in de goede zithouding komt. Een goede ergonomische stoel heeft een rugleuning van flexibel materiaal. De leuning van Herman Miller’s kantoorstoel Aeron was de eerste kantoorstoel die deze techniek gebruikte (in plaats van een opgevulde leuning). Het voordeel van zo’n flexibele rugleuning is dat de leuning als het ware om je rug verpakt zit en daarom ondersteuning op maat biedt.

Armleuning

Voor de armleuning is het belangrijk dat je deze in kunt stellen zodat deze tot de zelfde hoogte komt als de hoogte van je bureaublad. Deze hoogte geeft onderarmen de optimale ondersteuning, wat bijdraagt aan een goede werkhouding.

Dit artikel is geschreven door interieuradviseur Rob Brinks van Zitmaxx Wonen