Een erfafscheiding kiezen voor in de tuin is niet iets wat je zo even doet. De mogelijkheden zijn tegenwoordig legio. Het is belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wat het doel is van een erfafscheiding. Heeft het een functioneel doel, bijvoorbeeld tegen inkijk, wind, geluid of een decoratief doel of beiden?
Ruwweg zijn er twee mogelijkheden: een groene, natuurlijke afscheiding of een afscheiding van andere materialen zoals hout, beton, steen of metaal.

Groene erfafscheiding

Veel plantensoorten zijn geschikt om als erfafscheiding te gebruiken. Voor welk soort je kiest wordt uiteraard bepaald door smaak, maar ook of het groen veel onderhoud vraagt, of het in de winter blad verliest of snelgroeiend is. Enkele voorbeelden:
Coniferen: zijn er in verschillende kleurvarianten, groeidichtheid en –snelheid. Groot voordeel is dat coniferen ’s winters groen blijven.
Buxus: groenblijvend en niet al te duur in aanschaf. Nadeel is dat een buxushaag vaak niet hoger dan 1 meter wordt.
Hortensia: een aantal maanden per jaar prachtige bloemen, maar heeft wel veel ruimte nodig om goed te gedijen.
Liguster: wintergroen, snelgroeiend, makkelijk te snoeien, dus een ideale erfafscheider.
Hedera: hele snelle groeier, kan niet solitair worden geplant maar moet worden geleid via rasterwerk of schutting, geeft dicht bladerdek.

groene erfafscheiding

Andere vormen van erfafscheiding kiezen

Houten schutting als erfafscheiding kiezen

De meest voorkomende erfafscheiding is de houten schutting met horizontale of verticale latten. Je kunt er voor kiezen om zelf een schutting te plaatsen of het te laten doen. Er zitten grote verschillen in de kwaliteit van het hout. Hardhout is de soort die veruit het langst meegaat. Een behoorlijke investering, maar een die je er wel uit haalt. Voor de onderkant kun je kiezen voor een betonnen fundering. De schutting doorstaat daarmee een behoorlijke storm.

Matten als erfscheiding kiezen

Een andere vorm van een schutting zijn de wilgen-, rieten- of heidematten. Hiermee creëer je een natuurlijke uitstraling. Goed om te weten is dat natuurlijke matten op den duur verweren.

Metalen hekwerk als erfafscheiding kiezen

Als je én een afscheiding én toch uitkijk wilt houden, dan is een metalen hekwerk met daartegen een klimop een oplossing. Geen goedkope mogelijkheid maar wel een duurzame.

Stenen als erfafscheiding kiezen

Zeer populair tegenwoordig zijn de schanskorven gevuld met stenen. Daarmee bereik je geen hoge afscheiding, maar geeft wel een moderne en robuuste uitstraling met een lange levensduur.

Een erfafscheiding kiezen vraagt om een weloverwogen keuze. Het is een behoorlijke investering en moet jaren meegaan. Zelf een schutting plaatsen of een andere vorm van afscheiding is een behoorlijke klus maar met een beetje hulp zeker te doen. Eenmaal een goede keuze gemaakt en je hebt er jarenlang plezier van! Vergeet niet om je buren bij jouw keuze te betrekken. Dat voorkomt veel ergernis en kosten als je het samen kunt doen!

Over de auteur