De moestuin in de herfst

Een groene moestuin in de herfst

In de herfst is het nog heel goed mogelijk om bepaalde gewassen te zaaien. Zo groeien spinazie en kruiden nog prima. Ook kun je zelf sla kweken, deze groeit binnen een paar weken. Wat kun je nog zaaien in de herfst en wat haal je liever uit de grond voor het te koud wordt?moestuin in de herfst

Groenten zoals courgette, komkommer, tomaat, paprika en peper kun je beter oogsten voor het herfst wordt. Grote kans namelijk dat ze dan minder goed eetbaar worden. Ook fruit kun je het beste oogsten in het najaar. Gewassen die het wel goed doen en die je nu kunt zaaien zijn bijvoorbeeld spinazie, Chinese kool, ui, knoflook, artisjok en bladgroenten zoals rucola, kervel, winterpostelein, koriander en peterselie. Zelf sla kweken is ook nog steeds mogelijk, want sla groeit het hele jaar door, zolang het niet vriest. Lees meer over zelf sla kweken op tuinweb.com. Kies dan wel het liefst voor veldsla, die doet het in de koude maanden het best. Zo ligt je moestuin in de herfst er nog lekker groen bij.

Voorzorgsmaatregelen in de herfst

Is het al koud buiten, dan kun je de plantjes binnen voorzaaien in een pot. Kleine tere plantjes krijgen dan de kans om te ontkiemen. Als er eenmaal een groen puntje boven de aarde verschijnt, mag het plantje naar buiten. Mocht de oogst van je moestuin in de herfst alsnog een beetje tegenvallen, niet getreurd: in februari kan het goed zijn dat al het groen alsnog boven komt en je volop kunt oogsten. Naast groenten en kruiden is het slim om vast bloembollen te planten. Wanneer je in de herfst bloembollen plant, kun je in het voorjaar genieten van prachtige bloemen zoals narcissen, tulpen, hyacinten en krokussen.

Ten slotte zal je moestuin in de herfst waarschijnlijk wat kleinschaliger zijn dan in het voorjaar. Daarom kun je het beste de grond die je niet gebruikt in de herfst vast omspitten en bemesten voor het voorjaar. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur en bovendien zorgt omspitten ervoor dat de grond luchtig wordt en het onkruid doodvriest in de winter.