Sinds de opkomst van de term Global Warming zijn er veel nieuwe producten ontwikkelt en geïntroduceert, waardoor het wonen zuiniger en milieuvriendelijker is geworden. Als je van plan bent een woning te moderniseren kan het interessant zijn om hierop in te spelen, door bijv. zonnepanelen te gebruiken als primaire energiebron.

Energie door zonnepanelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken absorberen zonnepanelen ook energie als het bewolkt is. De prijs van een zonnepaneel is relatief laag, waardoor opgewekt stroom hieruit goedkoper is dan energie uit een kolencentrale. Milieubesparende hulpmiddelen in huis zijn leuk voor het milieu, maar wat levert het nu eigenlijk financieel op? Wanneer zijn zonnepanelen rendabel? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van het aantal zonnepanalen, het absorptievermogen en het verbruik in huis. Hiernaast factoren zoals, het aantal uren (intensieve) zon, de hellingsgraad waarop de panelen worden geplaatst en de ligging van het pand. Gemiddelde genomen is de terugverdientijd ongeveer twaalf jaar. In de grafiek is te zien wat het rendement is op aanschaf.

Hoog rendement ketel

Een ander waardevolle aanpassing is de ketel. De meest moderne, milieu- en geldbesparende is de HR combi ketel. HR is een afkorting voor Hoog Rendement Ketel. De bekendste merken zijn Valliant en bijv. de Top Line HR ketel van Nefit. Wat doet een ketel eigenlijk? Het doel van een combi ketel is het verwarmen van het huis middels water via de leidingen naar de verwarming en het verzorgen van warm water in uw woning. De HR variant is zuiniger dan regulier cv ketels. De winst wordt hierbij uitgedrukt in een redementspercentage. Dergelijke ketels gebruiken naast gas ook restwarmte, waardoor het rendement hoger dan honderd procent kan zijn. Welke ketel je nodig hebt is afhankelijk hebt van het verbruik in huis. Je wilt tenslotte wel dat het ook financieel winstgevend is op de lange termijn. Je kan hierbij het best advies vragen aan een deskundig installateur.

Duurzaam licht met LED

Als we verder kijken naar energiebesparing is LED verlichting een goed alternatief voor de spaarlamp of halogeenlampen. De gloeilamp is nagenoeg niet meer te verkrijgen in de winkels, door opgelegde regelgeving van de overheid. Gloeilampen zouden te schadelijk zijn voor het milieu, met uitzondering van o.a. kerstverlichting. De LED lampen is het meest zuinige soort verlichting, maar ook het duurst in aanschaf. Het is pas rendabel na een aantal jaren.

Over de auteur