Eettafel – veel meer dan een diner plek

De eethoek of de eetkamer, dat is niet zozeer een plekje waar je je met een boek terugtrekt. Want rond een tafel is altijd rumoer. Of dat nu bestaat uit het geritsel van schoolboeken of het gekletter van pannen, aan tafel gebeurt altijd wel iets. Haal je eettafel eens weg en kijk hoe ver je komt met bijzettafels en salontafels. Er mist dan echt iets. En eten moet dan verplicht zelfs op de bank.

Klaar met die oude tafel?

De eettafel is een blijvertje in de woning en bovendien het altijd gezellige hart van het huis. Daarom zou je er eigenlijk ook wat extra aandacht aan moeten geven. Is de tafel bij jullie wel wat hij zou kunnen zijn. Wie eens gaat checken wat er zoal aan tafels te koop is, die kan zich wel eens verrassend laten inspireren. Tijd voor een nieuwe tafel? Je wordt verwend met opties!

Een eettafel die je stijl benadrukt

Wellicht had je je tafel al voordat je bezig ging met een nieuwe huisstijl. En heeft hij het tot nog toe in je nieuwe interieurstijl volgehouden. Vaak is een tafel het laatste stuk meubel dat weggedaan wordt. Dat komt waarschijnlijk door al die herinneringen, die leuke momenten die je aan die tafel hebt gehad. Maar probeer eens wat afstand te maken. Bekijk vanaf de andere kant van de ruimte je tafel eens goed. Past hij echt nog wel. Zodra je al twijfelt, weet je dat er een nieuwe moet komen. En dat wordt eerst een leuk kijkfeest, want er zijn genoeg gegadigden. Doorstaan ze de test met je interieurstijl, dan mag iedereen in het gezin er zijn zegje over doen. Want een tafel kopen is iets anders dan een broodje bij de bakker halen. Daar mag wel even over nagedacht.

De ideale tafelvorm voor jouw gezin

De stijl van de nieuwe tafel zal waarschijnlijk al snel duidelijk zijn. Je zet geen moderne tafel in een Bohémien interieur. En een klassieke tafel met bolle poten en hoekornamenten gaat echt niet staan als je een industriële woonstijl hebt gecreëerd. Beter is het om je eerst te oriënteren op de vorm die de nieuwe eettafel moet hebben. Stootte je je vaak aan de vorige tafel en was die hoekig? Misschien tijd om nu dan voor een ovale of een ronde tafel te gaan. Een grote rechthoekige tafel heeft sowieso veel ruimte nodig, zeker als je die ook nog kunt uitschuiven. Koop je wellicht voor het eerst een tafel? Check dan vooral je ruimte. Een wat kleiner appartement zit niet te wachten op een kast van een tafel. Maar een inklapbare tafel kan dan zomaar een goed idee zijn.

Selecteer tot je je perfecte eettafel hebt

Tot de populaire tafels behoren eettafels van (tropisch) hardhout en tafels met een glazen of een keramisch blad. Een meer excentrieke eettafel is bijvoorbeeld de boomstamtafel. Daar heb je trouwens ook veel ruimte voor nodig. De vraag naar de maat van de tafel is dan ook belangrijk. Schat in hoeveel mensen gewoonlijk aan tafel gaan zitten. En hoe het dan staat met het eventueel bijplaatsen van stoelen als er zich groot eetbezoek aandient. In die zin zijn tafels met uitschuifbare bladen een uitkomst. De stijl van je tafel is eigenlijk al in je huis aanwezig. Bij een industriële woonstijl past zo een tafel met betonlook. Bij een klassieke stijl versterkt een marmeren blad je woonomgeving. Een kwestie van goed kijken wat er zoal te koop is!