Betaalbare keuken – een prijsbewuste strategie volgen

Betaalbaar is een relatief iets. Voor de een is een keuken van rond de 30.000 euro wel te doen, een ander heeft al moeite om 5.000 euro uit te geven voor een an sich fijne keuken. In de volksmond komt een betaalbare keuken vaak neer op een kostprijs van een paar duizend euro. Meestal vertaalt ‘betaalbaar’ zich in een kunststof of houten aanrechtblad, rechttoe-rechtaan frontjes en een basisselectie aan apparatuur. Dus geen Quooker maar een gewone kraan, geen stoomoven maar een gewone combi-oven. Als zo’n basiskeuken dan ook nog leuk oogt en alles doet wat het moet doen, dan heb je dus een betaalbare keuken. 

Het gaat om het totaalplaatje

Een keuken kopen is veel meer dan naar de dealer rijden, je keuze aanwijzen en afrekenen. Je nieuwe inbouwkeuken is onderdeel van een groter project. Er zijn andere onderdelen die ook kosten met zich mee brengen, dit zijn ze zo’n beetje allemaal:

  • Demonteer kosten van je oude keuken;
  • Afvoer van de gesloopte keuken;
  • Aankoop je nieuwe keuken;
  • Kosten van wijzigen van een showroomkeuken zodat die gaat passen;
  • Kosten van extra apparatuur;
  • Kosten van betere varianten (granieten blad i.p.v. kunststof blad);
  • Montage van je nieuwe keuken;
  • Aansluiten van je nieuwe keuken op energie (stroom, gas, krachtstroom);
  • Bijwerken van de diverse afvoeren.

Een betaalbare keuken betekent opties schrappen

Het is de standaard keuken in de showrooms die je moet ‘pakken’. Zodra je voor zo’n opstelling staat en je ziet de redelijke prijs, kun je om zijn. Maar besef eerst wel dat de keuken alleen die prijs houdt, als je hem zo kunt plaatsen in je ruimte. Zodra er ook maar iets gewijzigd moet worden gaat het aangegeven bedrag snel omhoog tikken. Een extra frontje is zomaar 200 euro. En bij elke wijziging maak je diverse kosten. Zo heb je bij een extra kast onderin ook ineens een extra kast bovenin de keuken nodig. Anders lijkt alles scheef. En daar moet dan weer een extra lichtje onder. Enzovoort. De aangegeven prijs kan zomaar 50% hoger komen te liggen uiteindelijk.

Een betaalbare keuken begint bij een B-merk

Een betaalbare keuken is geen A-merk keuken. Heb je er een gevonden die je bevalt? Controleer dan welke apparatuur er in de prijs is meegenomen. En zoek op het internet naar onafhankelijke reviews over die apparatuur. Zie dat er goed uit? Gecombineerd met de verplichte garantie ben je dan wel veilig. Dan hoeft er op die apparatuur ook geen A-merk te staan. Door slim voor een mooi werkblad/aanrechtblad te kiezen, kun je ook veel besparen. Sommige composiet- en granieten bladen kosten namelijk een klein fortuin. De grootste besparing blijft echter de keuze voor een keukenopstelling die eigenlijk perfect in je ruimte past en waarbij de prijs je goed bevalt. Neem dan ook vooral de maten mee waarbinnen de keukenopstelling moet vallen, als je gaat shoppen bij KeukenMall.

Aanpassen van je budget

Dan stuit je ineens op een keuken die je echt wilt hebben. Alleen is dat dan geen betaalbare keuken, want een stuk boven je budget. Dat zou 1.000 euro kunnen zijn. Probeer dan die 1.000 euro te besparen op andere punten van je keuken project. Zoek vrienden met rechterhanden die je willen bijstaan bij het zelf monteren van de keuken. En sloop vooraf je eigen keuken. En schrap apparatuur waar je het nu meteen nog niet nodig hebt. Dat komt later dan wel.