Schuttingen bieden privacy, veiligheid en meer, maar niet elke schutting is even geschikt voor elke tuin. Waar moet je op letten bij het kopen van een schutting?

Welk materiaal oogt het mooist in je tuin?

Schuttingen komen in tal van materialen, waaronder PVC, aluminium, ijzer, beton, tal van houtsoorten en composiet (een mix van beton en hout). Welk materiaal het mooist oogt, hangt af van je tuin. Een houten schutting is bijvoorbeeld ideaal voor een klassiek ingerichte tuin, terwijl aluminium vaak beter past bij een moderne woning en dito tuin. Bij de meeste materialen, waaronder aluminium of beton, is de schutting overigens eenvoudig te verven in een bij jouw tuin passende kleur. Menig schutting gemaakt van bijvoorbeeld hout of ijzer wordt bovendien standaard geleverd met fraaie decoratie aan de bovenzijde van de schutting.

Denk ook aan werk en kosten voor onderhoud

Stel jezelf voordat je een schutting koopt de vraag hoeveel tijd (en geld) je aan onderhoud wil besteden. Een houten schutting vereist het meeste onderhoud aangezien deze elke zoveel jaar opnieuw geverfd en/of gebeitst moet worden. Hier staat overigens tegenover dat houten schuttingen eenvoudiger gerepareerd kunnen worden. Een kapotte plank is bijvoorbeeld eenvoudig vervangbaar. Indien daarentegen een deel van een schutting van PVC of aluminium is beschadigd, dan kan het zijn dat geen nieuw deel beschikbaar is.

Wat is het juiste formaat voor jouw schutting?

Behalve het materiaal, moet je ook de hoogte van de schutting kiezen. Een hoge schutting biedt meer privacy, maar betekent ook dat je dan zelf niet meer over de schutting kunt kijken. Indien de schutting vooral extra veiligheid moet bieden, dan is een hoger model uiteraard altijd beter. Bedenk hierbij wel dat wanneer je de schutting op of nabij de erfgrens plaatst, de meeste gemeenten een bepaalde maximumhoogte voorschrijven.

Bestendigheid en levensduur van schuttingen

Hout gaat van alle materialen doorgaans het minst lang mee, al hangt veel af van het houttype waar je voor kiest. Een schutting van cederhout houdt bijvoorbeeld makkelijk langer dan twintig jaar stand in goede staat, terwijl sommige soorten bamboe een levensduur kennen van hooguit enkele jaren. Kies je daarentegen voor een betonnen schutting, dan zal je vermoedelijk nooit meer een nieuwe schutting hoeven kopen.

Over de auteur