Een droomhuis in het buitenland, ga ervoor!

Verhuizen, de één is het helemaal zat en de ander droomt ervan. Dit artikel is bedoeld voor die tweede groep. De een droomt over een mooi robuuste houten huisje ten midden van het idyllische Zwitserland of Frankrijk en de ander droomt over een prachtige villa in het exotische Ibiza. Denk jij erover te verhuizen naar het buitenland?

Maak je droom waar

We hebben allemaal onze dromen en ideeën die we graag waar willen maken. Ben jij wel eens op vakantie geweest of heb je een grote reis gemaakt en dacht je eraan daar permanent te willen blijven wonen? Dan ben je zeker niet de enige. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat een vakantieleven heel anders is dan het ‘echte’ leven, maar je bent zeker niet de enige. Verhuizen naar het buitenland waar je waarschijnlijk niet eens de lokale taal, gebruiken en cultuur kent, is niet niks.

Waar moet je rekening mee houden?

Een vakantieleven is genieten en je geen zorgen maken. Om die reden lijkt een leven in het buitenland vaak een stuk mooier dan in je huidige (kikker)land. Houd daar rekening mee. Handel niet vanuit emoties en sprookjesbeelden en denk goed na voordat je acute beslissingen neemt. In welk land zou je willen wonen? Wat zijn jouw mogelijkheden en kansen hier, dus wat ga je precies doen? Spreek je de taal al en zo niet, hoe groot is die uitdaging? Hoe zit het met de beschikbare woonruimte? Is het te doen om iets te kopen of zal je iets moeten huren? Hoe is het gesteld met de wet- en regelgevingen, medische zorg en belasting? Dit zijn al een aantal basisvragen die je jezelf moet stellen. Wanneer met meerdere mensen emigreert, bijvoorbeeld met kinderen, komen daar nog veel meer vragen bij.

Het moment van emigreren

Nu je je hebt verdiept in het zetten van de stap, moet je ook de fysieke emigratie goed voorbereiden. Doe niet alles tegelijk, dan loopt je hoofd echt over. Probeer ’thuis’ de taal al onder de knie te krijgen, zodat dat geen extra zorg hoeft te zijn.

Jouw nieuwe thuis

Natuurlijk wil je van jouw nieuwe huis zo snel mogelijk je echte thuis maken. Dat valt niet altijd mee. In Nederland weet je goed waar je de leukste woonaccessoires kunt kopen en hoe je een leuke wooninrichting kunt creëren. In het buitenland moet je alles nog uitzoeken. Kies je ervoor om je hele inboedel mee te verhuizen? Verdiep je dan goed in de opties. Ga je zelf alles in koffers mee nemen of kan een verhuisbedrijf jou misschien helpen? Dit kan veel geld en moeite besparen.