Een diervriendelijk huis

huisdieren in appartement

Huisdieren zorgen voor gezelligheid, aanspraak, leven in huis. Hoe meer aandacht je aan hen besteedt, hoe meer plezier je eraan beleeft en je ervoor terugkrijgt. Een huisdier hoort bij het gezin en je houdt rekening met hun behoeften.

Een eigen plek

Veel huisdieren zijn gezelschapsdieren. Ze vinden het leuk als er met hen wordt gespeeld en geknuffeld. Maar daarnaast hebben ze ook behoefte aan rust en een plekje om zich terug te trekken. Voor konijnen, cavia’s, ratjes, hamsters of vogels is het niet zo moeilijk: zij hebben hun kooi. Die kooi mag niet op de tocht of op een lawaaiige plek staan, maar verder worden er geen echte eisen aan de plek gesteld. Katten zoeken doorgaans hun eigen plekje, ze hebben er vaak meerdere en zoeken het graag hogerop. Ook honden hebben vaak meerdere plekken waar ze graag liggen, het liefst in de buurt van hun baasje(s). De zithoek is dan ook een goede plek voor een mand of hondenkussen. Slaapt het dier ’s nachts in de keuken of in de hal, dan is ook daar een mand of hondenkussen nodig.

Planten

Vooral met (jonge) katjes, konijnen en andere knagers is het uitkijken met planten. Katten spelen graag met de blaadjes of stengels van een plant en ook al eten ze er niet echt van, ze kunnen er wel hun tanden in zetten. Er zijn veel kamerplanten die giftig zijn, die moet je dus zo neerzetten dat jouw huisdier er niet bij kan, of je moet ze helemaal wegdoen. Ook snoeren en kabels kunnen heel aantrekkelijk zijn om op te kauwen en mee te spelen, ook voor jonge honden.

Meubelen

Om te voorkomen dat katten je bank of tafelpoten slopen met hun nagels, koop je het best een krabpaal waaraan ze hun nagels kunnen scherpen. Zowel honden als katten zullen graag op je bank of luie stoel liggen. Vind je dat niet goed, dan zul je maatregelen moeten nemen en er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat je ze niet in de woonkamer laat als jij er niet bent. Een hond zal wel kunnen leren dat hij niet op de bank mag en vooral als hij zelf een fijn hondenkussen heeft, is de verleiding om op de bank te gaan liggen al een stuk minder.