Met een inboedelverzekering zijn uw spullen goed verzekerd tegen storm-, brand- en waterschade. Daarnaast dekt de verzekering ook schade die ontstaan is na een inbraak of een poging daartoe. Toch zijn er nog enkele interessante aanvullingen, die ook onder de inboedelverzekering kunnen worden geplaatst met een extra clausule. In dit artikel laten we u zien welke dat zijn en waarom het handig is om deze extra’s te verzekeren.
Veel kostbare elektronica in huis?
In een doorsnee huis kan zich zomaar voor enkele duizenden euro’s elektronica bevinden. Denk aan uw geluidsinstallatie en televisie. Daarnaast zijn in veel gezinnen meerdere laptops, tablets en smartphones aanwezig. Verlies of schade aan deze apparatuur kan veel ongemak met zich meebrengen. Hoewel deze items onder de inboedel worden gerekend, worden ze niet altijd volledig gedekt door een inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars keren een schadevergoeding uit, wanneer u zelf uw laptop van tafel laat vallen of uw smartphone verliest. Wanneer u uw smartphone onderweg naar uw werk uit uw handen laat vallen, wordt dit meestal niet vergoed met alleen een inboedelverzekering. Verzekeraars vragen u dan een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. In sommige gevallen zijn deze buitenshuis verzekerd. Een andere optie is het afsluiten van een buitenshuis-risico. Dit is handig voor mensen die vaak met hun apparatuur op pad gaan, zoals fotografen.
Dekt mijn inboedelverzekering glasschade?
Glas behoort tot één van de meest kwetsbare producten in huis. Niet alleen de ramen van het huis, maar ook het glas in binnendeuren of spiegels. Misschien heeft u zelfs wel een glazen tafelblad. Mooi, maar tegelijkertijd ook heel kwetsbaar. Als u een huis huurt, hoeft u glasschade niet op te laten nemen in de inboedelverzekering. Glas wordt dan gezien als onderdeel van de woning. Meestal verzekert de verhuurder dit mee in zijn opstalverzekering. Glasschade door eigen schuld gaat af van het eigen risico. Als u in plaats van een huurhuis een koophuis heeft, dan kunt u zelf beslissen of u het glas onder de opstal- of onder de inboedelverzekering laat vallen. De eerste is meestal voordeliger. Daarnaast kan een aanvullende glasverzekering worden afgesloten. Glas In Lood is een uitzondering. Dat wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed.
Kostbaarheden en kunst
Iedereen heeft spullen van bijzondere waarde in huis. Bij de ene persoon kan dat gaan om apparatuur, bij een ander om kunstobjecten, sieraden of speciale verzamelingen. U mag er in geen van de gevallen aan denken dat er iets gebeurt met die kostbaarheden. Schade door inbraak of brand loopt als snel in de duizenden euro’s. De inboedelverzekering alleen is dan meestal niet afdoende om de geleden schade volledig te dekken. Beter is het om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Deze biedt meestal een allrisk dekking. Zo zijn uw kostbaarheden niet alleen thuis, maar overal ter wereld goed verzekerd. Wanneer u zelf schuldig bent aan verlies van kostbaarheden, dan kan de verzekeraar een vergoeding weigeren. Ook voor kostbare sieraden kan een buitenshuis-risico worden toegevoegd aan de inboedelverzekering.