Waarom jij een kooiladder moet kopen!

kooiladder

Of je er nu zelf voor kiest, of omdat de wet het in jouw situatie verplicht, met een kooiladder creëer je een veilige route die men kan gebruiken als er een noodsituatie is. Dit kan bijvoorbeeld een brand zijn, waarbij je personeel vanaf het dak een veilige route heeft. Zeker voor hogere gebouwen is een kooiladder geen overbodige luxe. Hieronder wijden we verder uit waarom een kooiladder kopen ook voor jou verstandig kan zijn. 

Een kooiladder is een ladder die zorgt voor veiligheid in elke situatie

Een kooiladder is eigenlijk een ladder die is voorzien van diverse extra’s om de veiligheid te vergroten. Zeker in situaties van nood, zoals een brand,  kan dit net het verschil maken tussen veilig weg kunnen komen of vast zitten in een pand. Een kooiladder wordt dan ook vooral gebruikt als brandladder of vluchtladder aan de buitenkant van een gebouw. Maar natuurlijk is het ook veiliger om deze te gebruiken als schoorsteenladder of als veiligere toegang tot het dak om bijvoorbeeld bij het dakterras te komen. Ben je op zoek naar een ladder als vluchtroute? Een is die stevige, veilige  ladder die perfect past in elke situatie. Ga je over tot het kopen van een kooiladder? Let dan op de stevigheid van de constructie, of de trap aan alle vereisten voldoet en denk ook aan zaken als antislip treden.

Wanneer moet je een kooiladder hebben?

De wet vereist een kooiladder voor gebouwen en situaties vanaf een klimhoogte van 3 meter of meer. Voor kortere afstanden volstaat een gevelladder. De wet heeft zo zijn eisen wat betreft de ladders die je mag gebruiken. Zo moet een ladder die permanent bevestigd wordt, een kooi hebben die begint tussen de 2,20 en 3 meter vanaf de grond. Bovenaan moet de ladder minimaal een meter uitsteken boven het terrein waar men op uitkomt. Het hekwerk moet aan de bovenkant voorkomen dat mensen alsnog naar beneden kunnen vallen bij het verlaten van de trap. Ook aan dit hek zitten eisen. Zo zal het minimaal 1,10 meter hoog moeten zijn en 1,50 meter lang. Is de ladder langer dan 10 meter, dan moeten er rustplateaus aangebracht worden. Deze moeten er dan iedere 6 meter aanwezig zijn. 

Voorzien van hekwerk

Uiteraard zijn deze plateaus dan ook voorzien van een hekwerk. Deze zijn niet alleen bedoeld om eventueel uit te kunnen rusten, maar ook om een mogelijkheid te hebben om elkaar te kunnen passeren. Kan iedereen bij de ladder komen? In zo’n geval zal voor de ladder een hekwerk geplaatst moeten worden om te voorkomen dat anderen gebruik maken van de ladder. Daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn om de ladders te laten keuren, dus let daar goed op!