Draden en kabels in huis

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoeveel draden en kabels je in, onder en om je huis hebt liggen? Waarschijnlijk niet en je hebt waarschijnlijk ook geen idee. Toch zijn kabels uitermate belangrijk voor een woning, anders werkt er helemaal niets. Dan kun je nog zo’n mooie woning hebben, zonder enige kabelaansluiting heb kun je niets gebruiken. De belangrijkste kabels en draden van apparatuur die we veel gebruiken kennen we wel. Deze kabels liggen al dan niet gewenst los en kunnen we van het stroomnet aan- of afkoppelen. Maar we hebben ook talloze kabels onder onze woning die voor ons niet zichtbaar zijn. Toch zijn deze kabels zeer belangrijk om bijvoorbeeld je telefoon te kunnen opladen of om een cv ketel te laten werken. Hierbij een beschrijving van de belangrijkste kabels in je woning, maar die je eigenlijk nooit ziet.

De grondkabel

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste kabel in je woning. Door deze kabel is je huis aangesloten op elektriciteit en werken je elektrische apparaten. De meeste grondkabels zijn voorzien van twee of drie aparte stroomdraden. Deze stroomdraden zijn weer omgewikkeld in een laag isolatie van een bepaalde kleur. Aan de kleur is te herkennen om wat voor stroomdraad het gaat. Deze stroomdraden zijn samengebonden in een stevige mantel, de eigenlijke grondkabel die zichtbaar is bij blootlegging. Dit is vaak een kunststoflaag met daaronder een laag staaldraad of een loodmantel. Dit beschermd de grondkabel tegen vocht of beschadiging. Omdat een grondkabel in de grond licht kan het zomaar zijn dat de kabel in grondwater ligt en vocht wil je niet in je grondkabel hebben. Grondkabels en alle andere kabels voor je woning zijn gemakkelijk te bestellen op de website van Elektrobode. De grondkabel wordt ook wel een YMVK kabel genoemd.

Installatiedraad

Installatiedraad wordt altijd gebruikt in een elektrische installatie. In vrijwel elke elektriciteitsbuis in je woning loopt deze draad. De kern van een installatiedraad is van koper met daaromheen isolatie die bestaat uit vinyl. Deze buitenlaag heeft dan vaak weer een bepaalde kleur om te herkennen waar deze draad voor dient. Je vind deze installatiedraden terug in de bekend pvc elektrobuizen en verbinden bijvoorbeeld de stopcontacten in je woning met de grondkabel. Het voordeel van installatiedraad is dat het vrij flexibel is en gemakkelijk met een trekdraad in de leiding aan te brengen is.