Houten tuinmeubelen zijn nog altijd enorm in trek. Zeker nu de focus weer meer komt te liggen op een rustieke tuininrichting met natuurlijke materialen, duiken ze steeds vaker op. Ben jij ook de trotse eigenaar van houten tuinmeubilair? Lees dan hier wat je erover moet weten om er zo lang mogelijk van te genieten.

Hout is een natuurlijk product dat je de juiste bescherming dient te geven. Welke bescherming, dat is afhankelijk van het houtsoort van de meubelen. De meeste tuinmeubelen zijn gemaakt van teakhout of hardhout. Teakhout bevat van nature veel olie dat als natuurlijke beschermlaag dient. Dit hout hoef je dus niet te behandelen met een beits of een lak. Het is wel aan te raden om teakhouten meubelen twee keer per jaar in de olie te zetten. Hiervoor is speciale teakolie verkrijgbaar. Andere houtsoorten dien je wel te beitsen of te lakken.

Beitsen

Zijn je tuinmeubelen gemaakt van ander hout dan teakhout, dan geef je ze de beste bescherming door ze in de beits te zetten. Dit voorkomt dat er vocht in het hout kan lopen en houtrot veroorzaakt. Zorg dat je gebruik maakt van een uv-bestendige beits om vergrijzing van de meubelen te voorkomen. De tuinmeubelen dienen ieder jaar opnieuw gebeitst te worden. Maak hiervoor de oude laklaag eerst schoon, schuur hem licht op en breng er vervolgens een nieuwe, dunne laag op aan.

houten tuinmeubelset

Lakken

Een andere optie is om je houten tuinmeubelen te behandelen met een dekkende lak. Gebruik een goede grondverf als basis. Breng vervolgens twee lagen weersbestendige aflak aan op de meubelen. Bedenk bij het kiezen van de kleur dat lichte kleuren langer meegaan. Deze weerkaatsen namelijk meer zonlicht.

Onderhoud

Naast de juiste bescherming, dien je houten tuinmeubelen ook passend onderhoud te geven. Wees hiermee uiterst voorzichtig bij nieuwe houten meubelen. Gebruik van een hogedrukspuit kan namelijk al blijvende schade aanrichten. Maak deze meubelen schoon met een zachte borstel en een sopje van groene zeep of tuinmeubelreiniger. Zo blijft de natuurlijke waslaag van je tuinmeubelen zoveel mogelijk in tact.

Zijn je tuinmeubelen al wat verweerder, dan is een intensievere schoonmaakbeurt vereist. Boen je meubelen eerst schoon met een harde borstel en breng met een schuurborstel houtreiniger aan. Laat de houtreiniger tien minuten intrekken en schrob de meubelen na met een harde borstel. Spoel ze vervolgens af, laat ze drogen en zet ze in de olie.

Meer informatie over houten tuinmeubelen? Laat u informeren en inspireren door de specialisten van Fonteyn.

 

Over de auteur