De voordelen van zonnepanelen op een rijtje

zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker op daken liggen: zonnepanelen. Zowel bedrijven en particulieren hebben de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in het opwekken van hun eigen energie. Niet zo vreemd, want het gebruik van fossiele brandstoffen is niet oneindig, en daarnaast erg vervuilend voor het milieu. Er zijn echter ook nog andere redenen om op zonnepanelen over te stappen. Wat die redenen zijn lees je hieronder, waar we de voordelen van zonnepanelen voor je op een rijtje zetten.

Zonnepanelen zijn minder belastend voor het milieu

Een erg belangrijke reden is het milieu. Met een zonnepaneel wek je groene energie op, die veel minder belastend voor het milieu is. Uiteraard laat de produktie van de panelen wel een voetafdruk achter, maar ook daar gaat de innovatie door en is dit al veel minder belastend voor het milieu dan tien jaar geleden. Als je je eigen stroom opwekt ben je niet meer afhankelijk van fossiele grondstoffen voor het verkrijgen van energie voor jouw huishouden. Zonnepanelen zijn een schone, stille en duurzame manier van energie opwekken.

Goedkopere energie en het overschot levert je geld op

Een andere belangrijke reden voor particulieren en bedrijven om over te stappen op zonnepanelen is een financiële. Omdat je namelijk geen, of minder, energie van je leverancier hoeft af te nemen, zal je energierekening een stuk lager zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om meer energie op te wekken dan je nodig hebt. Dit overschot kun je dan verkopen aan je energieleverancier, wat dan weer een mooie opbrengst kan opleveren. Nederland beschikt over een goed klimaat voor zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen is genoeg om bij te dragen aan het energieverbruik van een heel huishouden. Zonne-energie is goed voor het klimaat maar zorgt er ook voor dat de kosten op de energierekening flink omlaag gaan. 

Zonnepanelen gaan tegenwoordig lang mee

Waar de oudere zonnepanelen nog niet zo’n lange levensduur hadden, gaan zonnepanelen nu gemiddeld 20 tot 30 jaar mee. Dit maakt de investering goedkoper, je kunt deze namelijk over meer jaren terugverdienen. Als je die investering eenmaal hebt terugverdiend, heb je daarna toegang tot gratis stroom.

Je woning wordt opgewaardeerd door zonnepanelen

Naast alle bovengenoemde voordelen van zonnepanelen, wordt je woning er ook nog eens meer waard door. Mocht je je huis willen verkopen, dan voeg je met de geplaatste zonnepanelen namelijk extra waarde toe aan je huis. Het energielabel is namelijk gunstiger en de maandlasten zijn lager.