De voordelen van groene stroom

green energy background

Het zelf opwekken van groene stroom is in Nederland niet meer zo zeldzaam als pakweg 10 jaar geleden. Steeds vaker zien we zonnepanelen en kleine windturbines op daken pronken. Het zelf genereren van groene stroom biedt dan ook een groot aantal voordelen. Lees hier meer over de duurzaamheid, kostenbesparing en terugverdientijd van zonnepanelen en windturbines.

Duurzaamheid

Met het opwekken van je eigen energie ben je uiteraard erg duurzaam bezig. Je beperkt niet alleen de uitstoot van CO2, maar zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee zonder al te veel rendementsverlies. Zonnepanelen en windturbines zijn investeringen die je doet gericht op de lange termijn. Hoe duurzaam het zelf opwekken van energie ook is, het is nóg beter om minder energie te gebruiken. Kijk daarom eens naar een nieuwe CV installatie met een hoger rendement. De prijzen van CV ketels zijn de laatste jaren niet aantoonbaar verhoogd terwijl het het rendement daarentegen fors is toegenomen. De nieuwste HR ketels behalen tegenwoordig een rendement van boven de 95%. Hiermee bespaar je 15 tot 20% op het gasverbruik.

Kostenbesparing

Niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee zal naar je lachen op het moment dat je besluit om zelf energie te generen. Met zonnepanelen bespaar je gemiddeld € 500 tot € 1200 op je energierekening per jaar. Met een windturbine is dit ongeveer € 400 tot € 600. Het geld dat je met het zelf opwekken van elektriciteit bespaart steek je vervolgens mooi in een nieuw duurzaam project.

Investering

De techniek staat alles behalve stil, zo ook bij zonnepanelen en windturbines. Terwijl het rendement van deze twee stroomgeneratoren steeds groter wordt, zijn de prijzen van zonnepanelen en windturbines sterk gedaald. Met name bij de nieuwste zonnepanelen is de prijsdaling het sterkst. Dit komt doordat er minder materiaal nodig is om een zonnepaneel te maken en het produceren ervan minder complex geworden is. Hoewel het vroeger niet erg aantrekkelijk was om zonnepanelen of windturbines op het dak van je woning te plaatsen, is tegenwoordig het overwegen van een dergelijke investering meer dan waard. De terugverdientijd op een zonnepaneelinstallatie is gemiddeld slechts 6 tot 8 jaar. De tijd daarna blijft het zonlicht en de wind voor ons nog steeds gratis. Waarom dan niet optimaal benutten?

 

Bron afbeelding: http://www.s-ge.com/it/blog/efficienza-energetica-fare-di-necessita-una-virtu