Pvc is de laatste jaren, samen met laminaat, de populairste keuze voor een vloer. Dit ondanks het feit dat er tegenwoordig enorm veel verschillende keuze is voor je vloer, denk hierbij aan vinyl, hout, enzovoort. Ondanks dat een pvc vloer, of dit nu pvc tegels zijn of een andere vorm van pvc, veel op laminaat lijkt zijn er ook verschillen. Hieronder bespreken we dat en de voordelen van een pvc vloer.

Een pvc vloer is dunner dan één van laminaat

Pvc staat voor polyvinylchloride, een erg makkelijk te bewerken materiaal. Een eerste verschil dat direct opvalt tussen een pvc- en een laminaat vloer, is de dikte. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere lagen die op elkaar geperst worden, hierdoor is een laminaat vloer een stuk dikker dan een pvc vloer. 

Het verlijmen van een pvc vloer

Waar een laminaat altijd wordt gelegd als een kliksysteem, heeft een pvc vloer ook die optie, maar kan de vloer ook verlijmd worden. Vaak wil dit echter wel zeggen dat de ondergrond vlak en schoon gemaakt moet worden. Zeker als de betonnen ondervloer al wat ouder is, is dat het geval. Het schoonmaken moet gebeuren omdat anders de lijm niet plakt. Heb je een oude betonnen ondervloer? Dan zul je waarschijnlijk eerst een dunne laag egaline moeten aanbrengen, zodat de lijm goed houdt. Als je de nieuwe pvc vloer over de oude, bijvoorbeeld houten, vloer heen legt, heb je dit probleem meestal niet. Aangezien een pvc vloer erg dun is, kiezen mensen vaak voor de laatste optie.

Geluidsarm

Aangezien een pvc vloer direct tegen de ondervloer aan ligt, waar laminaat door het kliksysteem vaak zweeft, levert dit minder geluid op. Sterker nog, een pvc vloer is een van de meest geluidsarme vloeren die er zijn. Dit maakt een pvc vloer erg bruikbaar in een flat of appartement. De onderburen zullen minder last van je hebben.

Een pvc vloer en vloerverwarming

Het feit dat een pvc vloer dun is, maakt hem ook erg bruikbaar in combinatie met vloerverwarming. De vloer wordt namelijk rechtstreeks op de ondervloer bevestigd, waardoor de warmte daar snel doorheen kan komen. Aangezien er normaal gesproken veel rendement verloren gaat bij het aanzetten van de vloerverwarming, is een pvc vloer duurzaam.

Een pvc vloer is duurzaam

Wat betreft de duurzaamheid: een pvc vloer gaat ontzettend lang mee. Zo’n vloer heeft namelijk een PU-beschermlaag, die tegen veel bestand is. Zodoende kan de vloer goed tegen intens gebruik, of krijg je niet makkelijk beschadigingen of krassen door bijvoorbeeld spelende kinderen.

Over de auteur