De verschillende soorten functies en het belang van filters

Filters in ventilatiesysteem zijn van cruciaal belang

Ventilatiesystemen in woningen, kantoren en fabrieken zijn standaard voorzien van een filter of filterdoek. Filters zijn van cruciaal belang in ventilatiekanalen. Maar waarom is een goed en betrouwbaar filterdoek zo belangrijk als je de garantie wilt dat jouw ventilatiesysteem optimaal werkt en blijft werken? En welke functies hebben ventilatiefilters?

De meerwaarde van goed werkende ventilatiefilters

Een goed werkende ventilatiefilter of filterdoek is vooral belangrijk om en gezond luchtklimaat in het betreffende gebouw of een woning te garanderen. In de lucht zitten standaard tal van minieme stofdeeltjes, pollen en bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid. Filters in ventilatiesystemen zorgen ervoor dat deze deeltjes uit de lucht gezuiverd worden en maken de lucht direct gezonder. In de tweede plaats hebben de filters in ventilatiesystemen nog een andere belangrijke functie. Ze zorgen dat de mechanische onderdelen in het systeem zelf goed blijft werken. Installaties voor ventilatie die voorzien zijn van goede filters die goed schoongehouden worden, werken een stuk beter en gaan aanzienlijk langer mee dan systemen waarbij dit niet gebeurt.

Meest voorkomende filtersoorten

Er bestaan diverse soorten ventilatiefilters. De meestgebruikte filtersoorten zijn de zogenoemde voorfilters van type G3 of G4, en daarnaast de zogeheten fijnfilters met als typenummers F6 t/m F8. Een voorfilter zorgt ervoor dat de grofste stofjes uit de lucht gehaald worden. De voorfilters, ook wel bekend als groffilters, van het type G3 of G4 zorgen verder voor een goede bescherming van warmtewisselaar in WTW-installaties (warmte terug win-installaties) en voorkomen dat die minder goed gaan werken door vervuilde deeltjes te zuiveren. De fijnfilters van F6 tot F8 wordt doorgaans toegepast in woningen om te zorgen dat de lucht ververst en schoon blijft. Qua vormgeving zijn er verder ook nog speciale filtersoorten, namelijk paneelfilters, draad- en zakkenfilters.

Diverse klassen qua ventilatiefilters

Zojuist zijn er al diverse klassen genoemd van filters. Een G3-filter (ook wel bekend als EU 3-filter) zijn basisfilters die een capaciteit hebben van 85 procent. Ze beschermen systemen tegen stof, zanddeeltje en filteren de lucht voor. G4-filters doen hetzelfde, maar hebben met 92 procent een hoger filtervermogen. Naast deze filterklassen zijn er de fijnfilters, die in staat zijn nog kleinere stofdeeltjes uit de lucht te halen. F6 wordt vandaag de dag beschouwd als onvoldoende, dus kies minimaal een F7- of een F8-filter om optimale bescherming tegen allergieën te garanderen.