De 5 belangrijkste woontrends voor 2020

woontrends 2020

Het jaar loopt op zijn einde. De balansen worden weer opgemaakt en het is tijd om naar het nieuwe jaar te kijken. Dat is altijd wel een klein beetje spannend. Wat gaat er gebeuren? Hoe maken we van 2020 een nóg beter jaar dan van 2019? En misschien wel de belangrijkste vraag: Welke interieur- en woontrends ga je komend jaar veel zien? Met dit artikel kun je jezelf vast voorbereiden op een nieuw jaar met gave nieuwe manieren om je stulpje te updaten naar de 2020-variant! 

Duurzaam, duurzaam én… Duurzaam!

Je ziet vaak dat trends in de samenleving doorsijpelen naar de huizen- en interieurbranche. Zo ook met de sterk groeiende vraag naar duurzaamheid. Mensen houden er van om bewuste keuzes te maken wanneer zij hun interieur samenstellen. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iedereen een vloer legt die gemaakt is van resthout uit eigen tuin. Wél wordt er beter gekeken naar waar en hoe de materiaal zijn geproduceerd en hoe ze tot stand komen. Zo zijn bijvoorbeeld PVC vloeren zelfs erg duurzaam, ondanks het feit dat er kunststof in verwerkt is. Goede PVC vloeren gaan namelijk tot wel 30 jaar mee en kun je zelf meenemen wanneer je gaat verhuizen!

De duurzaamheidstrend is met afstand de grootste trend van het nieuwe jaar. Je zult ook merken dat de overige trends hier eigenlijk naar terug te leiden zijn. Desalniettemin is het wel hartstikke leuk om ze te noemen!

Natuurlijke uitstraling

Met natuurlijke kleuren en materialen krijgt het gevoel van duurzaamheid een gezicht. Mensen leven vooral duurzaam om rekening de houden met de natuur en het klimaat. Dat willen ze graag laten zien en dat uit zich in natuurlijke styling. Je zult dit vooral terugzien in het veelvoudig gebruik van materialen als hout en steen, maar ook een ruwe textuur op bijvoorbeeld kussens en banken. 

Nieuw leven voor kringloopspullen

De kringloop heeft een drastische imagoverandering ondergaan. Dat is erg goed nieuws. Het betekent dat ‘oude’ spullen niet meer zomaar weggegooid worden, maar een nieuw huis en soms zelf een nieuwe toepassing krijgen. Zo worden oude stoelen steeds vaker omgetoverd tot bijzettafel en worden oude gordijnen gebruikt als vloerkleed of bekleding. Niet alles wordt eerst helemaal verbouwd, sommige spullen zijn gewoon nog te mooi om weg te gooien! 

woman standing beside shelf

Smart living

Naast een opkomst van oude spullen is er ook een opkomst van nieuwe spullen. Nieuwe, technologische spullen om precies te zijn. Steeds meer apparatuur wordt op elkaar aangesloten en is met je stem of smartphone te bieden. Hartstikke handig en dankzij van afstand te bedienen stekkers en thermostaten kun je ook nog eens besparen op je elektriciteit- en energierekening.

Small living

Naast smart living is ook small living een gave trend die je in 2020 veel gaat zien. Mensen hebben nou eenmaal geen behoefte meer aan grote huizen en massale ruimtes om in te wonen. Allereerst is dat simpelweg niet te betalen, en ten tweede vinden ze het prima om klein en knus te wonen. Het wordt ontzettend druk in de wereld dus past iedereen zich aan. Dat begint bij het eigen plekje. Door ruimtes slim te gebruiken en rustige kleuren te gebruiken voelt een kleine ruimte toch lekker groot aan. 

Denk je mee te gaan in deze trends of heb je een eigen smaak die toch altijd blijft overheersen? Het is altijd leuk om te zien hoe persoonlijke stijl wordt gecombineerd met nieuwe tinten. Het is afwachten van 2020 met zich meebrengt!