Wat betekent een gasloos Nederland voor bezitters van gashaarden?

Nieuwbouwprojecten worden in Nederland niet meer aangesloten op het aardgasnet. Dat komt omdat de gaskraan zo snel mogelijk dicht moet. Dit betekent dat de gasloze woning ontzettend in opkomst is. In plaats van aardgas wordt er gebruik gemaakt van andere energiebronnen. Zo hoopt de overheid de landelijke CO2-uitstoot terug te dringen en over een aantal jaar aan alle uitstootnormen te voldoen. Op naar een klimaatneutraal Nederland, is het devies. 

Niet iedereen is echter even blij met die plannen. Uiteraard is het geen goed nieuws voor bedrijven die profiteren van gaswinning, maar ook voor de burgers is het soms lastig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met mensen die een gashaard in hun woning willen of al hebben? 

Alternatieven

Niet getreurd, er zijn namelijk voldoende alternatieven. Dat wil zeggen dat ook nieuwbouwwoningen met een haard kunnen worden uitgerust. Een gezellige avond rond de haard met het gezin, bijvoorbeeld met de feestdagen, mag natuurlijk niemand worden onthouden. Daarom zijn haardproducenten al druk bezig geweest met alternatieven voor een gashaard. 

Haard op propaan

Zo zijn alle gashaarden ook te gebruiken met (bio)propaan. Propaan is een van de schoonste brandstoffen als het aankomt op de uitstoot van CO2. Biopropaan is zelfs 100% duurzaam. Dat wordt namelijk gemaakt van een mix van afvalstoffen en plantaardige oliën. Niet alleen is propaan schoner, het is ook efficiënter. Zo levert propaan aanzienlijk meer warmte en energie dan dezelfde hoeveelheid aardgas. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij verbranding van gassen wordt calorische waarde genoemd. Bij propaan is dit dus hoger dan bij aardgas.

Hout

Een andere duurzame oplossing is het gebruik van een houthaard. Over de duurzaamheid hiervan verschillen de meningen echter. Feit is wel dat een houthaard klimaatneutraal kan worden gebruikt. Hout wat wordt verbrandt (en daarmee CO2 uitstoot) kan namelijk opnieuw worden aangeplant, waardoor deze uitstoot kan worden gecompenseerd. Koop daarom alleen hout bij aanbieders die kunnen garanderen dat dit ook weer wordt aangeplant. Momenteel zijn de meeste aanbieders hier nog niet (actief) mee bezig, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Haardbezitters moeten zich vooral goed laten informeren!

Bestaande haarden

Maar wat betekent een gasloos Nederland voor mensen die een ‘gewone’ gashaard in hun woonkamer hebben? Het zou zonde zijn als ze de haard niet meer kunnen gebruiken. Gelukkig is ook voor bestaande haarden een oplossing beschikbaar. Die oplossing is al eerder dit artikel besproken: Propaan. Gashaarden kunnen namelijk redelijk eenvoudig worden omgebouwd naar een (bio)propaanhaard. Dit moet uiteraard wel worden gedaan door een erkende installateur. Op die manier kunnen ook huidige gashaardbezitters nog jarenlang genieten van de warmte en gezelligheid die hun haard ze geeft.