De vele voordelen van een Taxus

Taxus hoort tot de familie van coniferen. Volgens sommige bronnen komt de naam taxus uit het Grieks. Taxon betekent namelijk boog. Van taxushout werden in het verleden vaak bogen gemaakt.
Andere bronnen beweren dat de naam taxus uit het Latijn komt. Texo betekent namelijk weven. Hier wordt de link gelegd met het vroegere weef- en vlechtwerk. 
Door het vele gebruik in het verleden, voor onder andere het maken van bogen en weefwerk, is de taxus bijna verdwenen in het wild.

Taxus siert je tuin

Taxus is heel bekend. Deze naaldbomen leven lang en kunnen tot 20 meter hoog worden. Ook de levensduur van deze soort is spectaculair. Er bestaan nog taxusbomen die ongeveer 1500 tot 2000 jaar oud zijn. 
Taxus is een zeer gebruiksvriendelijke soort. Het snoeien hoeft slechts één keer te gebeuren. 
Taxus wordt vaak de koning onder de haagplanten genoemd. Hij is wel wat duurder in aankoop, maar hij vormt een mooie duurzame haag. Taxus blijft ook in de winter mooi groen.

Pas op voor de giftige bes

Wel opgepast met het zetten van een taxushaag. Zeker als je huisdieren en kleine kinderen hebt. Op taxus groeit namelijk een rode bes, waarvan enkel het omhulsel niet giftig is. Al het andere is uiterst giftig. Als vogels ervan eten, gebeurt er niets. Zij scheiden het gifitige deel af. Dat verteren zij niet. Hiervan kunnen er nieuwe taxusboompjes groeien als de giftige binnenkant in vruchtbare grond terecht komt. Een Taxus Baccata geeft in de winter bijvoorbeeld rode bessen.

Symptomen na het eten van de taxusbes

Als je van de taxusbes eet, komen er bij de mens zo goed als onmiddellijk symtomen van braken, diarree, hallucinaties, stuipen,… Als dat gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met het anti-gifcentrum. Bij kinderen is het vaak zo dat de rode bes aantrekkelijk is. maar eens in de mond is er een zeer bittere smaak, waardoor zij de bes vaak uitspuwen. Gelukkig maar.
Bij dieren loopt het vaak minder goed af. Zij kunnen plots doodvallen, zonder voorafgaande ziektesymptomen. Dat is ook de reden waarom een taxushaag nooit als omheining voor een weide mag gebruikt worden. Het vee of de paarden kunnen dan namelijk van het giftige loof eten.

Taxus helpt kanker te genezen

Ook de medische wereld doet een beroep op taxus. Uit sommige taxusssoorten wordt er een grondstof gebruikt voor een kankermedicijn. Dat medicijn wordt gebruikt bij chemotherapie. Het is daarom belangrijk dat je je snoeisel doneert, want van 1 m³ snoeisel kunnen ze 1 chemotherapie geven. Niet alle snoeisel is bruikbaar, enkel éénjarige scheuten. Dat zijn alleen de frisgroene naalden en groene twijgjes. Deze bevatten namelijk de stof baccatine. De meerjarige en bruine scheuten zijn dan weer niet bruikbaar. Dus met zijn allen snoeien maar en dan naar het containerpark.