De moderne kroonluchter

kroonluchter

Bij een kroonluchter denk je al gauw aan een klassiek interieur, met een lamp vol glazen kralen of kristallen als trots erfstuk aan het plafond. In lang niet alle woonstijlen van deze tijd past een klassieke kroonluchter, maar dáár hebben designers wat op gevonden; ze steken de kroonluchter gewoon in een modern jasje.

Een stukje geschiedenis

De kroonluchter werd voor het eerst gebruikt in de Middeleeuwen, al zag de verlichting er toen nogal anders uit; een kruis of cirkel van hout met kaarsen erop. In de Middeleeuwen werd de kroonluchter als een statussymbool gezien en dat beeld is niet veranderd. Kroonluchters stralen klasse uit en worden vooral geassocieerd met de balzalen in Franse landhuizen. Inmiddels is de kroonluchter er voor iedereen, en vind je ze in de meest uiteenlopende modellen. Zodat je ze nu ook kunt gebruiken in een design interieur en zelfs een industriële of vintage woonstijl!  

Kroonluchter in een jasje

Een bijzonder design, waarvan je steeds meer varianten ziet, is de kroonluchter omhuld door een lampenkap. Dit maakt de lamp ideaal voor gebruik in een moderne woonstijl, en bovendien zorgt de lampenkap vaak voor extra sfeer. Een zwarte kap geeft het licht een warme tint en de lamp een mysterieuze uitstraling, terwijl een witte kap juist een chique uitstraling heeft.

Gevangen

Een stapje verder gaat de industriële variant, waarbij de kroonluchter als een vogel opgesloten zit in een ouderwetse kooi. Ook in een vintage interieur past deze lamp goed. Dit type kroonluchter heeft het allemaal; sfeer, karakter, een decoratieve functie en een stoere uitstraling. Kijk maar eens naar de Cage Chandelier serie van Kare Design. Dit merk heeft overigens kroonluchters in allerlei soorten designs, van industrieel tot vintage.

Strak en elegant

Voor de echte design interieurs bestaan er kroonluchters met een prachtige, strakke lijn. Afgewerkt met chroom of messing, bijvoorbeeld, en voorzien van moderne lampjes in de vorm van een kaars.  Zonder poespas, zonder frutsels, maar met de sfeer en status van een eeuwenoud ontwerp.

Terug naar de Middeleeuwen

Een hele leuke variant is ook de kroonluchter die de moderne stijl combineert met het Middeleeuwse ontwerp. Een rond plateau gevuld met (elektrische) kaarsen; een kruis van hout met witte lampjes; zware kettingen die de Middeleeuwse kroonluchter op zijn plaats houden. Nee, de kroonluchter is allang niet meer voorbehouden aan een klassiek interieur!