Plafondlamp kopen: wat voor mogelijkheden zijn er?

Verlichting is van uiterst groot belang voor elke woning: lampen voorzien het grootste deel van het huis van aangenaam licht en geven daarbij extra uitstraling aan de woning. Net zoals bij alle voorzieningen in huis bestaat er een enorm aanbod aan verschillende soorten plafondlampen en een overzicht daarvan is belangrijk als je de juiste keuze wil maken!

De vele mogelijkheden bij plafondlampen

Lampen worden overal in huis gebruikt: van de slaapkamer tot de woonkamer en de zolder, ze bieden de hele ruimte verlichting. Natuurlijk hangt de keuze van de lamp volledig af van je woonstijl en de kamer waar je de lamp wil ophangen. Zo kies je in de slaapkamer bijvoorbeeld best voor een sterke lamp met eventuele dim mogelijkheden, terwijl je in de woonkamer misschien liever een gezellige atmosfeer creëert met een subtiel, warm licht.

In de kamers van het huis waar het meest geleefd wordt is het aangeraden te kiezen voor een lamp die naast functioneel ook mooi is en past bij het interieur. Op zolder is dit esthetische aspect dan weer iets minder belangrijk.

Energiebesparende lampen

Verlichting is één van de belangrijkste, maar ook één van de duurste voorzieningen in de woning. Het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar energiebesparende opties- en die zijn er in overvloed! Steeds meer mensen willen bijdragen aan het milieu en dat is mogelijk dankzij energiebesparende lampen.

Onnodige stroomkosten vermijden begint bij het uitkiezen van lampen die energie besparen, zonder daardoor te moeten inboeten aan uitstraling. Zo zijn er bijvoorbeeld LED-lampen die haast niets verbruiken, in tal van uitvoeringen en stijlen komen en daarbij jarenlang meegaan. Ook lampen met een sensor die pas voor verlichting zorgen als iemand de kamer binnenkomt (en weer uitgaan na een bepaalde tijd) behoren tot de mogelijkheden!

Plafondlampen in uiteenlopende uitwerkingen en stijlen

– De stijl van de lampen

Tenslotte is het natuurlijk ook belangrijk om te kiezen voor een lamp die in harmonie is met de rest van de woning. Je zou bijvoorbeeld geen industriële lamp ophangen in een volledig klassiek ingericht interieur? De mogelijkheden zijn dan wel oneindig, het is belangrijk om je keuze af te stemmen op de woonstijl om daar meer uit te halen. Zo kan je in een klassiek, chique interieur kiezen voor een kralen plafondlamp met glazen elementen en een feestelijke uitstraling, terwijl je in een minimalistisch interieur met sobere kleuren dan weer kunt kiezen voor onopvallende maar gezellige spots in het plafond.

– De kleur van de lampen

Ook de kleur van de lampen speelt een grote rol bij de sfeer die gecreëerd wordt. Zo kan je een relatief donkere woning opfleuren met witte lampen of een andere lichte kleur. Als de muren al licht geschilderd zijn en er veel natuurlijke lichtinval is, dan kies je misschien best voor een iets eenvoudigere lamp die vooral mooi oogt.

– De vorm van de lampen

Tenslotte komen lampen in ontelbaar veel vormen, formaten en ontwerpen en ook hier stem je je keuze best af op de uitstraling van je woning. Voor een interieur waar veel spullen staan en een echte gezellige sfeer gecreëerd wordt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een sierlijke plafondlamp met veel ornamenten. Een moderne of industriële woning heeft dan weer meer baat bij een eenvoudige lamp die toch een gezellig licht uitstraalt en vooral gezelligheid creëert!