De meest complete verbouwingschecklist

Verbouwen is voor veel mensen een stressvol project. Al die stof en rommel in huis. Wekenlang je huis niet normaal kunnen gebruiken. Toch zijn er wat tips waardoor je zo’n verbouwing een stuk sneller kunt laten verlopen. Met wat kleine aanpassingen en een goede voorbereiding merk je er nauwelijks iets van. En dat is wel zo prettig natuurlijk voor jezelf en je gezin. Lees even mee wat je kunt doen om je verbouwing vlekkeloos en snel te laten verlopen. Echt een cadeau aan jezelf!

Stress verminderen

Zoals gezegd is een verbouwing voor veel mensen zeer stressvol. Vaak gaat ons gewone leven gewoon door. Naast verbouwen moeten we ook werken en voor de kinderen zorgen. Dit alles bij elkaar maakt een verbouwing geen pretje. Ben jij iemand die veel stress krijgt van een verbouwing? Overweeg dan om deze tijd bij vrienden of ouders te logeren of boek een huisje of camping in de buurt. Zo heb je geen last van al het stof en lawaai. Zeker wanneer je kinderen hebt, dan kan dit een goed idee zijn. 

Blijf je thuis? Bekijk dan of je alles zoveel mogelijk kunt beperken tot één ruimte. Of richt een ruimte in als woon- en leefruimte zonder stof en rommel. Hier kun je je dan even terugtrekken. En koop oordopjes voor het lawaai. Of maak even een wandeling wanneer er lawaai is. 

De start

Het allerbelangrijkste van een verbouwing is eigenlijk de voorbereiding. En juist daar gaat het vaak mis. Doe altijd even een vergunningencheck en maak een goede omschrijving van je bouwwensen. Denk ook aan een eventuele omgevingsvergunning. Kijk naar voorbeelden op sites als Pinterest of homify of in de woonbladen. Maak een planning, budget en financieringsplan. Bespreek je ideeën ook met de buren. En bekijk ook zeker even hoe je duurzaam kunt verbouwen en of je daarvoor subsidie kunt krijgen.

De voorbereidingsfase

Nu je weet wat je wilt, kun je op zoek gaan naar de uitvoerder. Vraag aan buren en kennissen naar goede en betrouwbare leveranciers. Vraag altijd een paar offertes op en bespreek al je plannen en wensen met de leverancier. Doe je het zelf? Bestel dan al je materialen ruim op tijd. Soms hebben die namelijk acht tot tien weken levertijd. Bestel de afvalcontainer en kies eventueel voor tijdelijke opslag van je meubels tijdens de verbouwing. In deze handige ruimtecalculator bereken je hoeveel ruimte heb ik nodig?. De benodigde ruimte bepaalt namelijk de kosten van de opslag.

De bouwfase & afronding

Nu alles goed is voorbereid, kun je aan de slag met bouwen. Belangrijk is dat je alles goed hebt doorgesproken met de uitvoerders. Maak ook duidelijke afspraken over meer- en minderwerk. Bespreek wie de materialen inkoopt en wanneer. Check even of jij of de uitvoerder verzekerd is tegen eventuele schade die ontstaat. En denk ook aan het upgraden van je eigen woonverzekering na afloop. Plan ook wat evaluatiemomenten in om tussentijds de voortgang te bespreken.

Na afloop van de verbouwing is het belangrijk om te bekijken welk onderhoud er nodig is. Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten (bv bij schilderwerk) of je kunt dit zelf doen. Dit is een stap die vaak wordt overgeslagen maar die wel belangrijk is. Zo kun je namelijk lang genieten van je verbouwing (en investering).