Er zijn tal van manieren om je huis te verwarmen. Maar met de huidige maatschappelijke discussie om woningen zo energiezuinig mogelijk te maken, is het belangrijk om te kiezen voor een duurzame verwarming. Een verwarming waarmee je energie bespaard en dus ook het milieu en je portemonnee. Het is inmiddels al bewezen dat open haarden zeer milieu-onvriendelijk zijn. Je profiteert van weinig rendement en er komt veel fijnstof in de lucht. Moderne houtkachels zijn al een stuk schoner en hebben een veel beter rendement. Wil je helemaal duurzaam zijn en toch op hout willen blijven stoken, dan is het gebruik van houtpellets een prima alternatief. Je hebt daarvoor een pelletkachel nodig.

Hoe werkt een pelletkachel?

In plaats van houtblokken gebruik je houtpellets. Dit maakt de techniek wat ingewikkelder dan een houtkachel. Boven in de kachel zit een reservoir. Hierin komen de houtpellets. Vervolgens worden de pellets naar een verbrandingskamer geschoven. De kachel is voorzien van een elektrische ontsteking. Wanneer je de kachel dus ontsteekt, zullen de pallets gaan branden en profiteer je van de warmte. De warmte wordt de ruimte ingeblazen door middel van een ventilator. Diezelfde ventilator zorgt ook voor de afvoer van de ontstekingsgassen en de aanvoer van verse lucht van buiten. Met de elektrische ontsteking kun je de kachel ook weer uitzetten. Moderne palletkachels zijn ook voorzien van een thermostaat. Hierdoor schakelt de pelletkachel zichzelf uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Het is ook mogelijk om de palletkachel aan te sluiten op het centrale verwarmingssysteem. De mogelijkheden tot verwarming zijn dan niet beperkt tot één enkele ruimte, maar kun je je gehele woning met pellets verwarmen. Pelletkachels hebben een hoog rendement en dankzij de houtpellets stook je CO²-neutraal.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine houten staafjes. Het materiaal bestaat uit samengeperst houtafval, zoals houtsnippers en zaagsel. In de houtindustrie wordt dit als afval gezien, dus dit afval recyclen tot houtpellets is een zeer duurzame oplossing. Het is ook mogelijk dat pellets gemaakt worden van biomassa, zoals pulp van mais. Naast het feit dat houtpellets duurzaam zijn, is het ook zeer praktisch in gebruik. Je hoeft niet met houtblokken te slepen, want je koopt pellets in balen van 10 of 20 kilogram. Bij Delangebv kun je zelfs halve of hele pallets met ballen houtpellets kopen. Pellets laten na verbranding nagenoeg geen as achter, dus het is ook letterlijk een schone brandstof.

Over de auteur