De aanleg van een industriële vloer uit beton

Beton is een van de populairste keuzes voor industriële vloeren. Het is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, en bestand tegen zwaar verkeer. Mits goed afgedicht en behandeld, kan een betonnen vloer jaren meegaan. Er zijn echter wel verschillende dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u een industriële betonnen vloer kiest. Hier leest u er meer over. 

Let hierop

Ten eerste is de dikte van de vloer erg bepalend. Want hoe dikker de vloer is, hoe meer gewicht hij kan dragen en hoe duurzamer hij zal zijn. Daarnaast moet u eraan denken wat voor soort afwerking u wilt. Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen verkrijgbaar, van glad tot en met structuur. U zult ook moeten beslissen of u een glanzende of matte afwerking wilt. Ook de soort sealer is een belangrijke keus. De meest voorkomende soorten sealers zijn acryl en urethaan. Acryl sealers geven een hoogglanzende afwerking, terwijl urethaan sealers een meer matte afwerking hebben. 

Bovendien zult u moeten beslissen of u een vlekbestendige vloer wilt. Als u een industriële vloer zoekt die gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is, dan is een vlekbestendige vloer een goede keuze. Ten slotte zult u de juiste soort lijm voor uw vloer moeten kiezen. De meest gebruikte lijmen voor industriële vloeren zijn epoxy en polyurethaan. Epoxylijmen zorgen voor een sterke verbinding tussen het beton en het oppervlak waarop het wordt aangebracht. Polyurethaanlijmen zijn soepeler en geven een zachtere hechting.

Stappenplan van de aanleg

1. Plan de afmetingen van uw industriële vloer 

2. Bereid de grond voor door hem vrij te maken van puin en hem te egaliseren 

3. Teken het gebied voor uw industriële vloer af met touw of krijt 

4. Giet een laag grind over het hele afgetekende gebied 

5. Installeer eventueel de nodige afvoerbuizen in de grindlaag 

6. Doe een laag zand over het grind en egaliseer het met een stamper 

7. Leg gaas of betonijzer over de zandlaag om de betonnen vloer die er overheen gegoten zal worden te verstevigen 

8. Meng en giet het beton over het draadgaas of de betonijzers, met een troffel om het gelijkmatig te verdelen 

9. Bewerk het beton met trilnaalden om luchtbellen te laten verdwijnen

10. Laat het beton ten minste 24 uur uitharden voordat u de industriële vloer voor het beoogde doel gebruikt

11. Indien gewenst kunt u de industriële vloer schilderen of sjabloneren nadat hij helemaal uitgehard is.

Vraagt u gerust aanbieders als Lievers Holland om advies en schaf hier de benodigde machines voor de betonverwerking aan.