Bijzettafel in de woonkamer

woonkamer design

Zoals u waarschijnlijk weet voegt een bijzettafel ontzettend veel toe aan uw woonkamer. Wanneer u er behoefte heeft aan een, maar even krap in de portemonnee zit dan is het natuurlijk mogelijk om er zelf een in elkaar te zetten aangezien het niet heel groot hoeft te zijn.

Materialen

Voor een zelfgemaakt tafeltje zijn een eiken tak van een paar meter die dik genoeg is en boomschijf nodig die wederom dik genoeg moet zijn. Afhankelijk van hoe groot u de tafel wilt maken moet u zelf de afmetingen hiervan bepalen. Verder is er nog kleurloze lak nodig om splinters te voorkomen en om het glad te maken. Bewerk dit vervolgens met een zaag en hamer en gebruik een kwast voor de lak. Denk eraan dat u uw tafel achteraf ook nog kunt verven wanneer daar behoefte aan is. Let echter wel op bij een wit bijzettafeltje dat vlekken hier meer opvallen.

Werkwijze

Ga nadat u al het benodigde materiaal voorhanden heeft boor de bijzettafeltjes als volgt te werk. Om te beginnen verwijdert u het schors van de takken en de boomschijf en zaag de takken in vier gelijke stukken die vervolgens de tafelpoten gaan vormen. Nogmaals bepaal hierbij zelf de afmetingen. Hierna komt het tafelblad aan bod: schuur deze vlak aan beide zijden en doe dit ook bij de tafelpoten. Verder is het uiteraard belangrijk om gaten te maken op de plek waar je de poten wilt bevestigen. Maak hier ook pennen aan vast zodat u een goede verbinding heeft tussen het plateau en de poten. Gebruik daarna houtlijm om de pennen definitief vast te maken aan het plateau. Wanneer dit klaar is kunt u de poten gaan afvlakken zodat de tafel optimaal op de poten kan staan. We willen natuurlijk niet dat het plateau scheef erop steunt. Zet hierbij de tafel op z’n kop op een werkblad. Vervolgens zet u iets anders met een vlakke bovenkant op het werkblad dat dezelfde hoogte heeft. Zorg ervoor dat dit waterpas staat en leg daarna een lat op het vlakke stuk zodat de poten afgetekend kunnen worden. Tot slot zaagt u de poten af van de afgetekende lijntjes en bent u klaar om uw eigen bijzettafeltje in elkaar zet zetten.