Belang van het vegen van de schoorsteen

schoorsteen schoonmaken

Het goed onderhouden van je schoorsteen is erg belangrijk. Zo nu en dan de schoorsteen vegen is erg belangrijk in het voorkomen van brand in je schoorsteen. Het is dan ook verplicht door veel verzekeraars als je een open haard hebt dat je de schoorsteen laat vegen met regelmaat.

Waarom vegen?

Vegen is vooral voor de veiligheid. Een schoorsteenveger haalt roet weg dat blijft plakken in de schoorsteen en zorgt er zo dus voor dat brandbare materialen niet in de schoorsteen blijven. Ieder jaar weer vliegen er enkele honderden schoorstenen in brand. Door regelmatig te vegen kan dit voorkomen worden. Ook kan het roet in combinatie met een daklekkage een probleem geven als het aankomt op brandbaarheid, aangezien zich dan een zeer brandbaar teerachtig laagje zal vormen in de schoorsteen, wat erg gevaarlijk zal zijn.

Wanneer vegen?

Het beste is om regelmatig te vegen. Veel verzekeringen stellen het verplicht dit minstens eens per jaar te laten doen en het is dan ook niet gek om dit gewoon eens in de 12 maanden uit te laten voeren, misschien zelfs in combinatie met bijvoorbeeld een algemene dakinspectie. Daarbij wordt dus gekeken of alle dakpannen nog goed liggen en goed op elkaar aansluiten, en of er niks kapot is dat zou kunnen leiden tot een daklek. Op die manier is veel schade te voorkomen en kan je dus ook de risico’s op een brand in je schoorsteen verkleinen. Als je erg veel je open haard stookt is het misschien ook niet gek om te overwegen wat vaker te laten vegen, aangezien er dan logischerwijs meer roet de schoorsteen in zal komen. 

Wat nog meer te doen tegen brand

Naast regelmatig vegen zijn er meer dingen die je kan doen om je schoorsteen brand veilig te houden. Een belangrijk iets is het soort hout dat je stookt. Sommige soorten hout zullen veel vollediger verbranden dan anderen en daardoor dus veel minder roet uitstoten. Hierdoor blijft de schoorsteen schoner, waardoor er minder risico op schoorsteen brand zal zijn. Let hier dus op bij het kopen van hout om te stoken, aangezien niet al het het hout even goed is om in de open haard te stoppen. Maar ook belangrijk is de ventilatie van de schoorsteen. Zorg ervoor dat er niet allerlei dingen zijn die de doorstroom blokkeren. Als er veel zuurstof is dan zal de verbranding goed verlopen en zal er dus ook weer minder bijproduct ontstaan.