Belang van droge blusleidingen

Droge blusleiding wordt ook wel een droge brandleiding genoemd. Het is een blussysteem dat in Nederland verplicht is in gebouwen die een vloer hebben die zich hoger dan 20 meter boven de straat bevindt. Dit kunnen woonflats zijn, maar bijvoorbeeld ook kantoren. 

Wat is een droge blusleiding eigenlijk precies? 

Het betreft een systeem van lege verzinkte gegalvaniseerde stalen buizen waarop de brandweer een brandslang aan kan sluiten. Daarom moet er binnen een straal van 50 meter dan ook beslist een brandkraan zijn. Bij grote gebouwen zijn er zelfs meerdere brandkranen noodzakelijk zodat er water via meerdere aansluitpunten de leidingen ingepompt kan worden.

Deze buizen zijn bedoeld om het blussen van branden in hoge gebouwen te vergemakkelijken en tevens het risico voor de brandweerlieden te beperken. Daarnaast zal dit ervoor zorgen dat er minder schade aan het gebouw ontstaat bij een brand en dat de aanwezige mensen ook de tijd hebben om het gebouw te verlaten. Dat komt omdat een droge blusleiding er geen tijd verspild hoeft te worden aan het uitrollen van brandslangen tot men bij de brandhaard is aangekomen. 

Aanleg en onderhoud

Droge blusleidingen kun je niet zomaar even aanleggen. Aangezien deze systemen bedoeld zijn om druk uit te oefenen op de bovenste verdiepingen om een brand te bestrijden moeten ze aan diverse eisen voldoen. Daarom moet hier bij de constructie van het gebouw al rekening gehouden worden met de aanleg van een droge blusleiding. 

Voor het goed functioneren van het systeem moeten alle leidingen, kasten, afsluiters evenals de brandkranen en gevelkasten in perfecte staat verkeren. Het is dan ook belangrijk om dit onderhoud regelmatig uit te laten voeren door professionals om ervoor te zorgen dat de droge blusleiding op het moment dat het nodig is het ook echt doet. 

Dat geldt zeker voor de onderdelen die vanaf de buitenkant van het gebouw bereikbaar zijn. 

Naast het standaard onderhoud droge blusleiding en controle is het belangrijk om het systeem regelmatig onder druk te testen. Bovendien moeten iedere 5 jaar de leidingen afgeperst worden om ervoor te zorgen dat het systeem in optimale staat is op het moment dat er brand uitbreekt. 

Conclusie

Een droge blusleiding is verplicht in gebouwen die een vloer hebben die hoger dan 20 meter boven straatniveau ligt. De constructie moet door professionals worden ontworpen, aangelegd en onderhouden. Alleen dan weet je dat het systeem ook daadwerkelijk goed functioneert op het moment dat er brand uitbreekt.