Zo gaat u garagedeur langer mee!

Garagedeuren kunnen over het algemeen jarenlang meegaan. Zeker wanneer je ervoor hebt gekozen om een deur uit het duurdere segment te kopen, weet je dat de aanschafprijs behoorlijk hoog kan liggen. Het zou in dat geval zonde zijn als je niet de maximale levensduur van de garagedeur kunt benutten. Dit maakt dan ook dat het verstandig is om periodiek onderhoud aan garagedeuren te plegen. Op die manier heb je langer plezier van je deur. Maar wat voor onderhoudswerkzaamheden moeten zoal worden uitgevoerd?

De garagedeur reinigenGaragedeur-onderdelen

Het reinigen van de garagedeur is een simpele klus die je eens in de paar maanden kunt doen om ervoor te zorgen dat de aanblik van de garagedeur goed blijft en dat je voorkomt dat er vuil tussen bijvoorbeeld de rails komt te zitten. Belangrijk bij het reinigen, is dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Een geschikt schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld groene zeep. Gebruik een spons die geen krassen op je deur kan veroorzaken en spoel het zeepsop goed weg met veel water.

Periodiek onderhoud

Naast het regelmatig schoonmaken van de garagedeur en de rails, is het ook belangrijk om ongeveer twee keer per jaar bepaalde onderdelen waardoor de garagedeur functioneert (open en dicht gaat) te smeren.

Voorbeelden van onderdelen die gesmeerd moeten worden, zijn onder andere de lagers en de assen van de looprollen. Voer daarnaast een controle uit op de handmatige bediening van de garagedeur. Zo weet je zeker dat, wanneer je in geval van nood of in geval van een stroomstoring, de deur handmatig moet openen dat geen problemen oplevert.

Wanneer je een elektrische garagedeur hebt, zorg er dan voor dat je de motor eerst uitzet voordat je de deur handmatig opent. Een ander belangrijk onderdeel dat gecontroleerd moet worden zijn de  hefkabels. Doe dit heel voorzichtig. Weet je niet hoe de controle moet worden uitgevoerd? Schakel dan een monteur is en ga, in verband met gevaarlijke situaties, niet zelf lopen experimenteren Wanneer er bij de controle rafelingen aanwezig blijken te zijn, is het de hoogste tijd om de kabels te vervangen. Het vervangen van garagedeur onderdelen zorgt er op die manier voor dat het veilig blijft om de deur te blijven gebruiken.

Zoals we bij de controle van de hefkabels al aangaven, adviseren wij met klem om ook de andere besproken handelingen alleen uit te voeren als je weet waar je mee bezig bent. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties. Weet je dus niet hoe je al het onderhoud zelf moet uitvoeren? Schakel dan een garagedeurspecialist in om de werkzaamheden uit te laten voeren.