Wat is een underlayment plaat?

wat is een underlayment plaat

Underlayment is in lagen verlijmd houten plaatmateriaal dat afgewerkt is, met een fineerlaag. Het aantal lagen kan variëren van drie tot meer dan tien stuks. Andere benamingen die gebruikt worden voor underlayment zijn multiplex, triplex en plywood. Toen de underlayment plaat net op de markt verscheen, werd voor de deklaag voornamelijk berkenhout gebruikt. Voor de binnenlagen werd én wordt veelal een goedkopere houtsoort, zoals populier of een naaldhoutsoort, genomen. Vandaag de dag is er een ruime keuze in multiplex platen, met onder andere eiken, mahonie of okoumé als toplaag.

Waarvoor wordt underlayment gebruikt?

De underlayment plaat is vooral bekend als constructiemateriaal in de bouw. Als ondervloer, dakbetimmering, afwerking van wanden en keukens; overal zien we de multiplex plaat terug. Daarnaast wordt underlayment steeds vaker gebruikt bij de vervaardiging van meubels. Het is een sterk materiaal dat in diverse maten en diktes te krijgen is. In ons land is de standaardmaat voor een underlayment plaat 122×144 cm. De meest voorkomende diktematen zijn 15, 18 en 21 mm.

Soorten underlayment

Multiplexplaten kunnen voorzien zijn van een tong en groef, om ze beter op elkaar aan te laten sluiten. Dit is vooral gewenst bij constructiewerken. Voor de meubelproductie of wanneer de platen voor hobbydoeleinden worden gebruikt, is dit niet van belang. Daarnaast kunnen underlayment platen over vocht- en/of brandwerende eigenschappen beschikken. De underlayment plaat is verkrijgbaar in de onderstaande vormen:

  • Constructieplaat. Wanneer de sterkte en duurzaamheid van hoger belang is dan het uiterlijk.
  • WBP (Water Boiled Proof). Voor toepassingen in natte en vochtige ruimten.
  • Speciaal multiplex, zoals kogelwerend en underlayment voor de vliegtuigbouw.
  • Meubelmultiplex beschikt over een edelfineer.
  • Albasia of falcata underlayment dat zo’n 15% lichter in gewicht is dan bijvoorbeeld populierenhout.

Voordelen underlayment

In vergelijking met andere soorten plaatmateriaal die vervaardigd zijn uit een houtproduct, zoals MDF en spaanplaat, hebben underlayment platen een natuurlijkere uitstraling en zijn ze voor veel meer toepassingen in te zetten. Ze zijn in vochtbestendige uitvoering te verkrijgen en laten zich onder druk in elke gewenste vorm buigen. Tevens is multiplex, in vergelijking met een houtcomposiet of betonnen constructieplaat, relatief licht van gewicht. De underlayment plaat laat zich makkelijk verwerken en is zelfs sterker dan een massief houten plank van vergelijkbaar formaat. Door de kruiselingse verlijming is een dikke multiplex plaat dan ook vrijwel niet te breken en zal ook niet splijten.