Voorkom een schoorsteenbrand

schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand is één van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis. Wil je wel stoken, maar brand in huis voorkomen? Onthoud dan deze tips en sluit vandaag nog een opstalverzekering af.

Schoorsteenbrand voorkomen? Volg deze 5 tips

1. Bespaar niet op het vegen van de schoorsteen

Ieder jaar de schoorsteen laten vegen, is echt geen overbodige luxe. Meestal wordt brand namelijk veroorzaakt door een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Je kunt dit voorkomen door minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een professional. Gebruik je de haard als verwarming? Dan kun je hem beter 2 keer per jaar laten vegen.

2. Stook alleen met droog en onbehandeld hout

Het beste hout om mee te stoken, is droog en onbehandeld hout. Gooi je pakpapier, plastic, kranten en spaanplaat in de haard, dan is de kans op brand heel groot. Helemaal als de schoorsteen al een tijd niet meer geveegd is, kan hij zo in brand vliegen. Neem daarom geen risico’s en stook alleen met droog en onbehandeld hout. Zo heb je een knapperend vuurtje zonder gevaren.

3. Kijk naar de kleur van de rook

Als er kleurloze rook uit de schoorsteen komt, weet je dat het verbrandingsproces goed verloopt. Komt er donkere rook uit de schoorsteen? Dan wordt er waarschijnlijk te weinig lucht toegevoerd of gebruik je niet het juiste materiaal om te stoken. Let ook op de kleur van de vlammen. Flakkerende oranje vlammen wijzen op onvolledige verbranding. Dat kan voor aanslag in de schoorsteen zorgen, waardoor de kans op brand groter is. De vlammen horen heldergeel te zijn en niet te flakkeren.

4. Gebruik de Zwitserse methode

Dankzij de Zwitsers weten we wat de veiligste manier is om te stoken: de Zwitserse methode. Het werkt als volgt: op de aslaag leg je een paar dikke blokken hout en daar bovenop leg je een dun blok aanmaakhout. Dek het vervolgens af met sprokkelhout en leg er een aanmaakblokje op. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen wagenwijd open en je bent klaar om te stoken. Als je deze methode volgt, komt er zo min mogelijk aanslag in de schoorsteen.

5. Weet wat je moet doen bij een schoorsteenbrand

Als er ondanks deze tips toch brand in de schoorsteen ontstaat, is het fijn als je weet hoe je moet handelen. Belangrijk om te onthouden: gebruik nooit water om te blussen. Water wordt omgezet in een grote hoeveelheid stoom, waardoor de schoorsteen kan scheuren of ontploffen. Komt er een loeiend geluid uit het rookkanaal? Kom dan meteen in actie. Blus de brand zo snel mogelijk met zand en waarschuw de brandweer. Zet voor de zekerheid altijd een bak met zand naast de haard.

Sluit een opstalverzekering af

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als het gaat om een open haard. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je huis goed verzekerd is in geval van schade. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen opstal- en inboedelverzekering? Eigenlijk is dat heel simpel. Alles wat echt vast zit aan je huis valt onder de opstalverzekering, zoals de schuur en de regenpijp, en alles wat niet vast zit valt onder de inboedelverzekering.