Vloeren voor vloerverwarming?

vloerverwarming

Als je vloerverwarming wilt, is het natuurlijk van groot belang dat dit goed werkt en aan je warmtebehoefte voldoet. Dit hangt voor een groot deel af van de vloerbedekking. De ene vloerbedekking is daar nu eenmaal meer geschikt voor dan de andere. Om te weten welke soorten vloerbedekking geschikt zijn, kijk je naar de warmteweerstand. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe beter de vloerbedekking isoleert. Bij vloerverwarming is het juist van belang dat de warmteweerstand zo laag mogelijk is.

Welke vloeren zijn geschikt?

Beton en natuursteen

Vloeren van steen en beton hebben een erg lage warmteweerstand. Ze laten de warmte ongehinderd door en zijn daardoor bij uitstek geschikt. Steen en beton neemt heel goed warmte op en geeft het maar langzaam af. De vloer blijft hierdoor lange tijd lekker warm.

Keramische tegels, of keramisch parket

In principe geldt hier hetzelfde, als voor betonnen en natuurstenen vloeren: ze zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Het enige waar je bij keramische tegels en parket op moet letten zijn de voegen. Als je geen, of smalle voegen hanteert, bestaat de kans dat de tegels, of het parket loskomt van de vloer als deze verwarmd wordt.

Gietvloeren (cement en kunststof)

Bij gietvloeren wordt er eerst een bepaalde vloeistof in de ruimte gegoten waar de vloer moet komen. Vervolgens laat men dit uitharden. Het voordeel van gieten is, dat de vloer zichzelf uitvlakt. Er zijn grofweg drie soorten gietvloeren, waarvan alleen Epoxy (een soort kunsthars) niet geschikt is voor vloerverwarming.

Welke vloeren zijn niet geschikt?

De vloeren voor vloerverwarming die minder geschikt zijn van bekende materialen als: hout, tapijt, laminaat en parket. Deze nemen slecht warmte op, hebben een hoge warmteweerstand en zijn zeer gevoelig voor krimpen en uitzetten. Met wat aanpassingen, is het eventueel wel mogelijk om deze vloeren te gebruiken, maar aan te raden is het zeker niet.