Kwalitatieve ventilatie bij verbouwingen

Hoewel isolatie en luchtdichtheid  eigenschappen zijn die bij verbouwingen een grote rol spelen, wordt er vaak vergeten dat ook een goede ventilatie van belang is. Het ventileren van de woning is essentieel om de luchtkwaliteit op peil te houden, zeker tijdens de wintermaanden, wanneer deuren en ramen meestal gesloten zijn. Dit kan complicaties met zich meebrengen, zoals onaangename geurtjes, gebrek aan verse lucht en zelfs kortademigheid.

Een ondermaatse ventilatie zorgt er daarbij ook dat vocht zich sneller in de woning ophoopt, met in het ergste geval schimmels als gevolg. Vaak komt dit voor op de koudste plaatsen van de woning, zoals buitenramen en buitenmuren. Schimmels zijn negatief voor de gezondheid én de kwaliteit van de woning, en moeten dan ook koste wat het kost vermeden worden. Een goede ventilatie zorgt daar ongetwijfeld voor, en komt in verschillende vormen:

1. Een ventilatiesysteem type C bij verbouwingen

Bij dit ventilatiesysteem wordt verse buitenlucht in huis gebracht zonder apparaat. Als er isolatiewerken worden uitgevoerd komt deze lucht echter niet zo gemakkelijk meer in huis, waardoor er het beste roosters worden ingebouwd (vaak in de buitengevel of het raamwerk). Vuile lucht wordt afgevoerd in vochtige kamers zoals de keuken en de badkamer.

2. Een balansventilatie bij renovaties

Als je grootschalige verbouwingen uitvoert, is het aangeraden een zogenaamde balansventilatie te installeren. Hierbij worden de afvoer en aanvoer van verse en vuile lucht volledig afgestemd op elkaar, en wordt het binnendringen van oude lucht vermeden (dit gebeurt bij een type C ventilatiesysteem immers wel). De prijs van een dergelijk systeem ligt dan wel iets hoger, de ventilatie is heel wat beter.

3. De voordelen van een buisventilator

Bij de ventilatie van de woning gaat men op zoek naar de beste ventilatoren, en één daarvan is een buisventilator. Dergelijke ventilatoren zijn van kunststof en kunnen ingebouwd worden in een ventilatiekanaal. Een buisventilator beschikt over thermische beveiliging, een sterke motor voor optimale ventilatie en kan op verschillende manieren geplaatst worden. Een dergelijk systeem kan in een rond kanaal gezet worden, of gewoon in de muur, en verzekert een uitstekende luchtafvoer naar buiten, alsook een ideale uitwisseling van warmte tussen de verschillende ruimtes. Het ideale apparaat dus om de woning bij verbouwingen van goede ventilatie te voorzien!

Over de auteur